Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2024. Câți bani vor primi copiii în noul an?

Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2024.

Vă reamintim că, până la finalul anului, Executivul trebuie să ia o decizie crucială asupra respectării legii și posibilității indexării alocațiilor cu rata inflației. Indexarea alocațiilor cu rata inflației ar implica o majorare de 13,8% a alocațiilor. Acest lucru ar reprezenta o creștere de 35 de lei pentru alocațiilor copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani. Alocațiile copiilor cu vârste mai mici de doi ani sau cu dizabilități ar putea beneficia de o creștere de aproximativ 90 de lei.

Decizia Executivului va avea un impact semnificativ asupra sprijinului financiar acordat familiilor cu copii.

A fost promulgată o lege importantă privind alocațiile din România

Recent, președintele României a semnat legea care aprobă OUG prin care cuantumul alocației de stat este indexat anual, automat, cu rata medie a inflației. Conform noilor prevederi legislative, această măsură a fost adoptată în contextul creșterii prețurilor la nivelul tuturor categoriilor de bunuri și servicii.

De la începutul anului, alocația copiilor cu vârsta de până la 2 ani este 600 de lei. Alocația copiilor cu vârsta între 2 ani și 18 ani este 243 de lei. Minorilor cu handicap li se acordă o alocație de 600 de lei.

Este important de menționat că alocația de stat este acordată și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani care sunt elevi în liceu sau școală profesională, până la finalizarea studiilor. De asemenea, majorii cu handicap care urmează cursurile unei instituții de învățământ preuniversitar beneficiază de această alocație până la vârsta de 26 de ani. În plus, adulții cu handicap au dreptul la o indemnizație compensatorie cuprinsă între 60 de lei – 350 de lei.

Alocația este o sumă de bani acordată periodic de către stat în sprijinul financiar al familiilor cu copii. Are rolul de a contribui la cheltuielile asociate creșterii copiilor. Cuantumul alocației poate varia în funcție de legislația fiecărui stat. Valoarea alocației și condițiile de acordare pot suferi modificări în timp, în funcție de deciziile legislative și politice adoptate de autoritățile competente. În România, spre exemplu, alocația este stabilită de stat și se acordă lunar în funcție de vârsta copiilor.