Aproximativ 40% (26 miliarde de euro) din suma totală a creditelor neperformante, de 66 miliarde de euro, este acoperit de provizioane, se arată în raport, citat de cotidianul elen Kathimerini. Cele mai mari patru bănci greceşti adică EFG Eurobank, National Bank of Greece(NBG), Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente şi în România prin Bancpost, Banca Românească, Alpha Bank şi Piraeus Bank. Toate cele patru sunt bănci de top 15 după active.

Calitatea portofoliilor de credite ale băncilor elene continuă să se înrăutăţească din cauza recesiunii, au afirmat reprezentanţii Comisiei Europene (CE), Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI.

Băncile din Grecia vor fi supuse în toamnă unor teste de stres, pentru a le evalua capacitatea de a rezista crizei, se arată în raport.

Troica notează succesul procesului de recapitalizare ale celor patru mari bănci de importanţă sistemică din Grecia – National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank – cu o participare a investitorilor privaţi în valoare totală de 3,06 miliarde de euro la primele trei.

Eurobank nu a reuşit să atragă capital privat suficient astfel încât să evite preluarea managementului băncii de către stat, dar intenţionează să revină sub control privat în timp cât mai scurt.

Grecia a fost salvată prin două pachete de împrumuturi externe în valoare de peste 200 de miliarde de euro începând din 2010, după ce îndatorarea foarte ridicată a ţării a făcut imposibilă rostogolirea datoriei pe piaţa financiară. Grecia va înregistra în 2013 al şaselea an de recesiune, estimează economiştii.

Recesiunea şi şomajul foarte ridicat afectează afacerile băncilor, după ce acestea au înregistrat pierderi uriaşe din participarea într-un program de ştergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.

Şomajul din Grecia a urcat de la 26,8% în martie la 26,9% în aprilie, un nou nivel record. În rândul tinerilor cu vârste de 15-24 ani rata şmajului a avansat de la 51,5% în aprilie 2012 la 57,5% în aprilie anul acesta.

Eurobank deţine în România Bancpost, National Bank of Greece este prezentă prin Banca Românească, iar Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu. SURSA: mediafax.ro