Atunci cand solicitam un credit, stim din experienta sau din cele relatate de prieteni ca trebuie sa furnizam bancii o multime de amanunte despre destinatia si modul in care va fi folosit acel credit. Exista insa si imprumuturi la care toate aceste informatii nu sunt necesare. Astfel de credite poarta in limbajul bancherilor denumirea de credite pentru nevoi personale nespecificate (detinate persoanelor fizice). Valoarea acestui credit e limitata in general la cel mult 1.500 USD (respectiv echivalentul in lei al acestei sume), dar nu mai mult de sase salarii/pensii nete ale solicitantului. Conditia principala este insa aceea ca salariul/pensia (venitul) solicitantului si al girantului (girantilor) sa fie echivalent cu dublul ratei lunare. De mentionat ca BRD-GSG este singura banca ce nu are o limita maxima in ceea ce priveste suma ce poate fi imprumutata sub forma de credit pentru nevoi nespecificate, impunand doar conditia ca valoarea imprumutului sa nu depaseasca sase salarii/pensii nete ale solicitantului.
Pentru cei care ar dori sa contracteze un astfel de credit in valuta exista o singura optiune: Banc Post. Suma maxima imprumutata este de cel mult 1.500 USD, dar nu mai mult de sase salarii/pensii nete ale solicitantului, iar dobanda este de 12% la dolar si de 13% la euro.
Bancile cer, in general, drept granatii, existenta a unul-doi giranti si cesionarea veniturilor si incasarilor solicitantului in favoarea bancii. BRD cere in plus si incheierea unei asigurari de viata pe durata acordarii creditului, iar in cazul imprumuturilor ce depasesc 4.000 USD sunt necesare si ipoteca asupra unor bunuri imobile si giranti care, in acest caz, nu pot fi sotul/sotia solicitantului de credit.
Banc Post ofera si un alt tip de credit de acest gen, si anume creditul prin mandat postal destinat persoanelor fizice salariate cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Valoarea maxima a unui astfel de credit ce se acorda prin mandat postal este de 15 milioane lei, iar termenul de creditare este de maximum doi ani. Documentele necesare acordarii creditului pot fi obtinute de la oficiile postale(totusi, doar 390 de oficii postale din intreaga tara pot furniza actele necesare acordarii acestui tip de credit, urmand ca pana la sfarsitul anului numarul lor sa creasca la peste 1.000).
Banca Transilvania are si ea doua tipuri de credite care se incadreaza in categoria celor la care nu e necesar sa spui ce vei face cu banii: „creditul pe salariu” sau creditul pentru nevoi nespecificate propriu-zis si creditul pe card. In cazul acestuia din urma conditiile pentru a accede la credit sunt ca solicitantul sa fie salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, sa fie client al bancii de cel putin sase luni si sa fi obtinut cel putin 30 de puncte in urma evaluarii personale (punctaj acordat pe baza declaratiilor pe proprie raspundere din cererea de credit).
Trebuie avut in vedere si faptul ca in afara dobanzii exista o serie de taxe si comisioane percepute de banci la acordarea creditului, care per total sunt de aproximativ 2-3% din valoarea creditului.