Rezultatul negativ înregistrat de companie petrolieră este pentru prima oară de la cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni de către grupul austriac OMV, care a avut loc în anul 2004.

"În 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014", a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom în comunicatul referitor la rezultatele preliminare ale companiei remis BVB.

Vânzările companiei s-au redus cu 16% față de anul precedent, de la 21,54 miliarde de lei la 18,14 miliarde de lei în 2015.

Citiți și: Petrom și-a redus investițiile cu 38% și nu distribuie dividende acționarilor. 2016 vine cu noi tăieri

Unul dintre factorii care au condus compania de pe profit la pierderi de 690 de milioane de lei este reprezentat de deprecierea activelor din zona de explorare şi producţie. Compania a raportat în contabilitate elemente speciale negative de 2,73 miliarde de lei în contextul în care valoarea barilului de petrol s-a înjumătăţit faţă de anul trecut. Mai exact de la o valoare medie anuală de 86,67 dolari/baril, cât raporta Petrom pentru anul 2014 în ceea ce privește prețul mediu realizat la nivel de Grup, la 45 de dolari/baril, adică o scădere de 48%.

“Cu toate acestea am reuşit să menţinem relativ stabilă producţia de hidrocarburi, beneficiind de investiţiile şi descoperirile din anii anteriori”, spune, în comunicat, CEO -ul companiei, cu precizarea că anul trecut Petrom împreună cu ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră.

Potrivit sursei citate rezultatele campaniei de foraj sunt suficient de încurajatoare pentru continuarea analizei mai în detaliu în vederea stabilirii viabilității dezvoltării comerciale. "Partenerii vor analiza, evalua și optimiza strategia de dezvoltare pentru a determina cel mai eficient plan de dezvoltare pentru resursele descoperite. Acest lucru ar putea presupune o dezvoltare in etape. Având în vedere informațiile disponibile la acest moment, decizia finală de investiție ar putea fi luată în aproximativ doi ani, iar prima producție ar putea fi obținută la începutul decadei viitoare", se arată în document.

În 2015, producția de țiței, gaze și condensat la nivel de grup a fost de 65,19 milioane barili echivalent petrol (bep), în ușoară scădere față de nivelul înregistrat în 2014, ca urmare a scăderii producției în România, unde aceasta s-a diminuat cu 1%. Producția internă de țiței a fost de 27,43 milioane barili, în scădere cu 2% comparativ cu nivelul inregistrat în 2014, reflectând reparațiile capitale și lucrările de suprafață planificate, atât onshore, cât și offshore. Producția internă de gaze a fost de 34,48 milioane bep, relativ stabilă față de anul 2014.