Au început dezbaterile pe tema taxelor: un impozit progresiv aduce mai puţini bani la buget, dar e benefic pentru cei cu venituri mici.

Cota unică sau impozitare progresivă a veniturilor românilor? Din perspectiva cetăţenilor, cota unică îi favorizează pe cei cu venituri medii şi mari, iar cea progresivă pe oamenii cu un buget mai restrâns.

În ceea ce priveşte bugetul de stat, istoricul încasărilor arată o creştere a ponderii în economia naţională a veniturilor din acest impozit după introducerea cotei unice. Subiectul a revenit în dezbaterea publică după ce, la finele lunii trecute, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că acest subiect rămâne deschis pentru anul viitor.

Cota de 16% aduce mai mulţi bani la buget

Ce sistem de impozitare aduce mai mulţi bani în vistieria statului? Răspunsul îl găsim în ponderea în produsul intern brut (PIB), adică în întreaga economie, a încasărilor din impozitul pe venit şi salarii până în anul 2005, când a fost introdusă cota unică de 16%, şi după acest an.

Astfel, în 2004, din această sursă autorităţile au colectat la buget o sumă echivalentă cu 2,9% din PIB. Chiar dacă, în anul următor, ponderea veniturilor din impozitul pe venit s-a redus la 2,3%, pe termen lung, acest indicator a crescut cu aproape o treime. Astfel, în 2009, cu o economie în recesiune severă, Fiscul a colectat din impozitul pe venit şi salarii o sumă echi valentă cu 3,8% din PIB.

Mircea Coşea susţine că o cotă progresivă „nu ar aduce mai mulţi bani la buget, însă avem nevoie de ea pentru a ne reveni din criză, datorită taxării mai mici a veniturilor reduse”.

Cota unică de impozitare avantajează persoanele cu venituri mari, care plătesc mai puţin la stat. În schimb, celor cu venituri mici le rămân mai puţini bani de cheltuială. Pe de altă parte, introducerea cotei progresive ar avea ca efect negativ trecerea unor venituri din zona oficială în economia neagră şi gri, pentru a evita plata unor taxe mai mari, spun economiştii.

DETALII:
Citeşte mai multe pe evz.ro