„Noi am reusit sa atragem pentru 2002 circa 30.000-40.000 de turisti germani, care vor aduce in Romania mai mult decat o transa de la FMI”, declara, in ianuarie, ministrul turismului, Dan Matei Agathon. In cataloagele TUI si Thomas Cook editate asta-iarna, tariful mediu pentru un sejur la Mamaia sau Neptun-Olimp este de 500 euro. Astfel, in vara 2002 statul ar urma sa incaseze intre 15 si 20 milioane de euro, numai de pe urma turistilor germani. Daca TVA pentru turistii straini va fi 19%, suma va fi mai mare cu trei-patru milioane euro. Este posibil ca socoteala ministrului sa nu se potriveasca cu cea a companiei TUI. Alexa Huner, de la departamentul de relatii publice al TUI, afirma: „Nu putem spune nici macar cu aproximatie cati turisti nemti vor veni pe litoralul romanesc la vara, pentru ca Romania abia a fost reintegrata in programele noastre. Ultimii ani in care am trimis turisti nemti in Romania au fost 1993 si 1994, cand 3.000 de persoane pe sezon si-au petrecut vacanta in Romania”.

Nu se stie cine suporta majorarea?

Indiferent de numarul turistilor, problema este alta: cine va suporta majorarea? „Daca TVA se modifica, turistul strain este cel care trebuie sa suporte modificarea. Insa ce agentie poate sa ceara 20% in plus unui turist neamt, riscand ca acesta sa se simta pacalit si sa plece acasa?”, precizeaza Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). In mod clar, o crestere a TVA pentru straini va atrage dupa sine majorarea tarifelor si micsorarea numarului de turisti, deci si scaderea incasarilor la buget din turismul extern, in conditiile in care statisticile arata ca fata de suma platita pentru sejur (500 euro in medie in cazul nemtilor), turistul mai cheltuieste cel putin tot atat pe mancare, bautura, distractie, transport sau suveniruri. Nici o directiva europeana nu poate fi invocata in favoarea stabilirii cotei de TVA la 19%, in conditiile in care in tarile Uniunii Europene, cu exceptia Danemarcei, TVA pentru serviciile hoteliere variaza intre 3% si 17,5%.
Singurul lucru bun – pentru industria turistica – din acest proiect este articolul in care se mentioneaza ca de la data intrarii in vigoare a noii legi se abroga prevederile din OG nr. 8/1998 privind constituirea Fondului special de promovare si dezvoltare a turismului. Mai exact, procentul de 3%, care mergea la Fondul special, se va transforma in 19% pentru TVA.
Deocamdata, proiectul de lege care prevede majorarea TVA a trecut de Senat, de Comisia de mediere din Parlament si urmeaza sa fie adoptat in Camera Deputatilor. Chiar daca legea va trece in aceasta forma, tot mai exista o speranta. Este posibil ca, ulterior, Guvernul sa promoveze o hotarare prin care unele produse si servicii, printre care si cele destinate turistilor, sa beneficieze de TVA redusa la jumatate. Cu alte cuvinte, TVA in turism sa devina 9,5% si pentru romani, si pentru straini. In acest caz, ANAT a stabilit deja, impreuna cu reprezentantii industriei hoteliere, ca tarifele pentru straini sa ramana la acelasi nivel. TUI a optat pentru hotelurile Rex****, Iaki****, Majestic***, Riviera*** si Perla*** din Mamaia, iar in catalogul Thomas Cook sunt prezentate Doina***, Miorita**, Amfiteatru***, Belvedere*** si Neptun*** din Neptun-Olimp, precum si Dorna***, Central***, Best Western****, Amiral***, Riviera*** si Majestic*** din Mamaia.
Cert este insa ca primii turisti nemti urmeaza sa vina in luna mai, iar pana atunci situatia trebuie clarificata. Deocamdata, TVA este zero si ramane asa pana cand noua lege va intra in vigoare.     

Cote TVA In Europa
Tara        TVA Hotel    TVA
                Restaurant
Franta        5,5        19,6
Suedia        12        25
Cehia        5        5
Ungaria        12        12
Norvegia    0        24
Germania    16        16
Olanda        6        6
Marea Britanie    17,5        17,5
Grecia        8        8

Tarife TUI Si Thomas Cook

Thomas Cook
* Doina, Neptun – 459 euro (cazare si mic dejun, doua saptamani)
* Amfiteatru, Neptun – 464 euro (cazare si mic dejun, doua saptamani)
* Neptun, Neptun – 492 euro (cazare si mic dejun, doua saptamani)
* Best Western, Mamaia – 585 euro (cazare si demipensiune, doua saptamani)
TUI
* Rex, Mamaia – 519 euro (cazare, mic dejun si avion, o saptamana)
* Iaki, Mamaia – 598 euro (cazare, mic dejun si avion, o saptamana)
* Majestic, Mamaia – 379 euro (cazare, mic dejun si avion, o saptamana)
* Riviera, Mamaia – 369 euro (cazare, demipensiune si avion, o saptamana