Costurile creditelor vechi ar putea fi reduse la nivelul celor noi prin refinanțarea la aceeași bancă. Deputații din Comisia de Buget, Finanțe, Bănci au aprobat un amendament la OUG nr. 50 care obligă băncile să accepte cererile de refinanțare ale clienților cu credite vechi care nu au avut întârzieri mai mari de 30 de zile la achitarea ratelor.
În cazul acestor refinanțări, băncile ar putea fi nevoite să nu perceapă comision de analiză a dosarului, să nu reevalueze riscul pe care și-l asumă și nici garanțiile aferente creditului în cazul în care acestea există.
Dacă amendamentul va rămâne în această formă și în legea care va promulga OUG nr. 50, actul normativ va tăia orice apetit al băncilor de a practica dobânzi promoționale la creditele noi. Aceasta deoarece clienții vechi ar solicita refinanțarea împrumuturilor ori de câte ori banca ar avea o promoție. În amendamentul aprobat nu se limitează numărul de refinanțări pe care le poate face un client.
Reglementări inutile
Unul dintre amendamentele aprobate de deputați prevede că persoanele fizice au dreptul de a opta pentru rambursarea creditelor în rate egale sau rate descrescătoare. În timpul dezbaterii acestui amendament au fost aduse argumente în favoarea rambursării în rate descrescătoare, care este mai avantajoasă. În cazul achitării împrumutului în rate descrescătoare, suma datorată se diminuează mai repede, iar din acest motiv clientul plătește mai puțini bani  în contul dobânzilor și comisioanelor percepute de bancă.
În pofida argumentelor prezentate de grupul clienților nemulțumiți care a propus acest amendament, din totdeauna, în momentul contractării unui credit de la băncile autohtone, clienții au  putut opta pentru rambursarea în rate descrescătoare. În plus, în primii ani în care s-au acordat credite în lei persoanelor fizice nu era posibilă decât plata creditului în rate descrescătoare.
Însă, rambursarea în rate egale este avantajoasă din alt punct de vedere: permite împrumutarea unor sume de bani mai mari. În cazul unui credit de 30.000 de euro cu dobândă de 6% contractat pe 30 de ani de la o bancă practicând un grad de îndatorare de 50%, un client ar avea nevoie de venituri lunare de circa 525 de euro, dacă ar alege să ramburseze în rate descrescătoare, respectiv de aproximativ 420 de euro, dacă ar opta pentru rate egale. Calculul a fost făcut pentru un credit contractat de o singură persoană și au fost luate în considerare cheltuieli de subzistență de 250 de lei pe lună.
Avantajele pentru șomeri și divorțați revin
O parte din prevederile din OUG care au fost eliminate de Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare a Camerei Deputaților au fost reintroduse prin votul parlamentarilor din Comisia de Buget, Finanțe, Bănci a aceleiași camere decizionale.
Aleșii din ultima Comisie au votat pentru reintroducerea în proiectul de lege a articolului care impune ca șomerii, cei care divorțează și angajații cărora li s-a redus salariul cu 15% să plătească penalități mult mai mici în comparație cu ceilalți clienți care nu-și plătesc ratele la timp. Dobânzile penalizatoare nu pot fi, pentru rău-platnicii care intră în aceste categorii, decât cu două puncte procentuale peste nivelul  perceput în mod normal la respectivul împrumut. Mai mult, aceste avantaje se aplică și în cazul în care partenerul de viață al celui care a luat creditul este în șomaj, încasează salariul diminuat sau a decedat.
1.000 de clienți Volksbank au dat în judecată banca deoarece nu au fost de acord cu modul în care instituția a implementat OUG nr. 50