Mașini electrice sau pe benzină. Care sunt mai ieftine de condus?

Costul real pentru mașini electrice. Există numeroase motive pentru a cumpăra un vehicul electric, dar este și mai ieftin de condus o astfel de mașină? Deși este o întrebare complicată, care i-a derutat pe clienți ani la rând, în majoritatea cazurilor, un vehicul electric va fi mai ieftin pe termen lung.

Având în vedere că producătorii de automobile au redus prețurile pentru vehiculele electrice în ultimul an, plus stimulentele federale acordate în SUA pentru cumpărătorii eligibili, s-ar putea ca o mașină electrică să devină un adevărat chilipir, potrivit nrdc.com.

Prețuri pentru mașini electrice și prețuri pentru mașini pe benzină

Potrivit datelor de la Cox Automotive (compania-mamă a Kelley Blue Book), prețul mediu plătit pentru un vehicul electric a scăzut semnificativ. În septembrie 2023, a scăzut cu 14.300 USD față de anul precedent.

Adică un cost de doar 2.800 USD mai mult decât media plătită pentru un vehicul nou pe benzină. Odată cu creșterea rapidă a pieței de vehicule electrice, se așteaptă ca marja prețului să se micșoreze și mai mult în următorii ani, deoarece producătorii fac modele mai accesibile și îmbunătățesc tehnologia bateriilor, cea mai scumpă parte a unui vehicul electric.

În SUA se poate atenua o parte din acest cost utilizând stimulente fiscale, care pot reduce mii de dolari din prețul unui vehicul electric. Creditul fiscal federal pentru vehicule electrice oferă până la 7.500 USD pentru vehiculele electrice noi și, pentru prima dată, 4.000 USD pentru vehiculele electrice uzate.

Credit fiscal direct consumatorilor, la punctul de vânzare

Costul real pentru mașini electrice. În plus, noile reguli ale Departamentului de Trezorerie al SUA vor permite în curând dealerilor de mașini să acorde creditul fiscal direct consumatorilor, la punctul de vânzare. Producătorii de automobile trebuie să îndeplinească noile cerințe de producție de vehicule electrice pentru ca acestea să se califice pentru stimulente federale, care, probabil, vor afecta temporar disponibilitatea vehiculelor electrice eligibile.

Asigurați-vă că luați în considerare și adăugarea unui încărcător pentru acasă. Încărcarea de la o priză standard de 120 de volți timp de opt ore peste noapte va adăuga aproximativ 32 de mile de autonomie, ceea ce este suficient pentru nevoile zilnice de conducere.

Dacă doriți să încărcați mai repede pentru a putea face călătorii frecvente și/sau mai lungi, instalarea unei prize și a unui încărcător de nivel 2 de 240 de volți în garaj vă poate permite să adăugați mai mult de 250 de mile. Instalarea vă va costa, de obicei, aproximativ 2.000 de dolari, dar unele state și companii locale de utilități oferă stimulente.

Costul energiei electrice vs costul benzinei

A trece la un vehicul electric înseamnă că poți sări peste drumurile costisitoare la pompa de benzină. Un studiu din 2018 al Institutului de Cercetare în Transport al Universității din Michigan a constatat că costul mediu pentru alimentarea unei mașini electrice a fost de 485 USD pe an, comparativ cu 1.117 USD pentru un vehicul alimentat cu benzină.

Un alt studiu din 2020 a arătat că șoferii vehiculelor electrice tind să cheltuiască cu aproximativ 60% mai puțin în fiecare an, în comparație cu cei care au mașini pe benzină. Aceste calcule nu sunt aceleași pentru toată lumea și se pot complica.

Pentru început, vehiculele electrice pot fi diferite din punctul de vedere al eficienței, adică cât de departe pot merge cu aceeași cantitate de electricitate. Pentru un vehicul electric, eficiența este măsurată prin câți kilowați-oră (kWh) de energie electrică consumă la 100 de mile (O rată mai mică de kWh/100 de mile este mai bună.)

Hyundai Ioniq 6 din 2023 este remarcabilă din punctul de vedere al eficienței, cu 24 kWh/100 de mile, dar Chevrolet Bolt EUV din 2023, mai prietenoasă cu bugetul, este comparabilă, cu un 29 kWh/ 100 de mile. Așa că asigurați-vă că luați în considerare acest factor atunci când cumpărați o mașină electrică.

Vehiculele electrice pot fi programate să se încarce automat doar la anumite ore

Încărcarea mașinii acasă va duce la creșterea facturii de energie electrică, dar și în acest caz depinde de factori precum momentul în care o încărcați și zona în care locuiți. Costurile energiei electrice, precum prețurile la gaze, pot varia semnificativ în funcție de regiune. Multe utilități electrice oferă tarife mai mici de energie electrică pentru încărcare în timpul orelor de vârf, așa că puteți să profitați de acest lucru atunci când încărcați vehiculul electric.

Vehiculele electrice pot fi programate să se încarce automat în acele ore când tarifele sunt scăzute. De asemenea, rețineți că stațiile publice de încărcare tind să fie mai scumpe decât încărcarea acasă.

Costuri pentru durata de viață a mașinilor electrice și a mașinilor pe benzină

Costul real pentru mașini electrice. Vă puteți calcula economiile adunând costurile inițiale ale modelului specific (minus reduceri de taxe) și apoi costurile continue. (DOE a creat un calculator care să vă ajute în această sarcină.) Va trebui să luați în considerare eficiența modelului mașinii, cât plănuiți să conduceți, costurile regionale ale energiei electrice, obiceiurile de încărcare și costurile de întreținere anuală.

Apoi comparați-le cu alternativa alimentată cu benzină. Durata medie de timp în care un șofer păstrează un vehicul nou este de șapte ani, valoare pe care autorii unui studiu din 2024 de la Atlas Public Policy au folosit-o atunci când au investigat cum s-ar acumula cheltuielile pentru proprietarii de mașini pe benzină. față de un vehicul electric.

Cântărind costul total de proprietate pentru cinci dintre cele mai populare modele cu ardere internă din diferite clase de vehicule (de la un Sedan compact până la o camionetă) și comparând fiecare cu o versiune electrică de dimensiuni similare de același tip, studiul a constatat că un vehicul electric va fi întotdeauna mai ieftin. Economiile nete au variat de la 7.000 USD la 11.000 USD.

Nu uita de vehiculele hibrid plug-in

Un alt model de luat în considerare atunci când cumpărați o mașină ecologică și prietenoasă cu bugetul este un hibrid plug-in. Aceste vehicule funcționează parțial cu benzină și parțial cu electricitate din rețea. Un hibrid plug-in cu o autonomie complet electrică de 50 de mile vă poate permite să conduceți în principal cu energie electrică.

Concluzie: veți face economii pe toată durata de viață a vehiculului electric. Și, desigur, poluarea cu carbon are un preț propriu (o analiză recentă a Agenției pentru Protecția Mediului din SUA stabilește costul social al gazelor cu efect de seră la 190 USD pe tonă), așa că atunci când luăm măsuri pentru a reduce emisiile, există economii care merg. mult dincolo de propriile buzunare.