Coronavirusul face ravagii în Spania. Una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, a raportat, miercuri, aproape 39.000 de cazuri noi de COVID-19, un număr record pentru ultimele luni. Rata de infectare se apropie de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar regiunea Catalonia se pregătește să amâne alegerile regionale, programate pentru 14 februarie.

De asemenea, se pare că nici restricțiile impuse de autorități nu rezolvă situația, iar ministrul spanion al Sănătății continuă să creadă că nu este nevoie de o izolare generală.

„Restricțiile aplicate de regiunile spaniole pentru oprirea răspândirii coronavirusului nu au efectul dorit. Numărul cazurilor noi a ajuns în numai 24 de ore la peste 38.000, dar ministrul sănătății consideră că nu este nevoie de o izolare generalizată. Salvador Illa spune că măsurile implementate s-au dovedit adecvate în primele două valori ale pandemiei”, informează Rador.

Coronavirusul face ravagii de luni de zile

De asemenea, în regiunile grav afectate de pandemie, autoritățile au decis ca restricțiile să fie mai dure, iar deplasările au fost limitate.

„Timpul necesar este de aproximativ două săptămâni, consideră autoritățile spaniole. Toate regiunile afectate au decis înăsprirea restricțiilor privind deplasările, limitarea numărului de persoane la întâlniri sau interdicția de a mai ieși pe stradă de la o anumită oră pe timp de noapte.

Din cauza creșterii numărului de cazuri, regiunea Catalonia ar putea amâna organizarea alegerilor prevăzute pentru 14 februarie. Data care se discută ar putea fi stabilită după săptămâna Paștilor catolice, deoarece urmează săptămâni cu previziuni rele privind evoluția pandemiei și presiunea în spitale. Mai mult de jumătate din locurile la terapie intensivă sunt ocupate în regiunile cele mai afectate cu pacienți COVID-19 în stare gravă”, mai precizează sursa citată.

De menționat este faptul că Portugalia, țara vecină cu Spania, va intra, începând de vineri, în cea de-a doua perioada de carantină la nivel național, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.

Premierul Antonio Costa a anunțat, la sfârșitul unei reuniuni extraordinare a Guvernului, că noile restricții sanitare vor fi în general aceleași ca în lunile martie-aprilie, dar că de această dată școlile vor rămâne deschise.