Anunțul a fost făcut miercuri, de preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

„La restaurante, din punct de vedere al afacerilor, încasările, depinde de la zonă la zonă, au evoluat cu minus între 20 şi 80%, şi sunt restaurante sau evenimente care se bazau pe turişti, restaurante sau evenimente care se bazau pe clădirile de birouri, restaurante sau evenimente care sunt în zonele de tranzit. Situaţia este deosebit de grea pentru operatori şi gândul nostru este de a păstra forţa de muncă fără a fi nevoiţi să luăm măsuri în acest sens. (…) Există din păcate situaţii în care oamenii au luat măsuri de concediere a anumitor colegi”, a declarat Daniel Mischie, potrivit agerpres.

De asemenea, potrivit preşedintelui HORA, în cazul creşterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, comenzile în restaurante vor continua să scadă.

„Dacă situaţia rămâne ca astăzi, evident că lumea în continuare îşi va urma cursul normal şi va mânca în continuare, drept urmare oamenii vor comanda, şi există astăzi o încălzire a comenzilor de pe platforme. Dar aş vrea să fim conştienţi că noi ne aflăm doar la primul inel, deci situaţia se va accentua un pic. Informaţiile spun că în momentul în care situaţia devine destul de agresivă, toate comenzile scad, oamenii se conservă, toată lumea se va restrânge”, a afirmat Daniel Mischie.

Apel la Guvern

Reprezentantul patronatelor din domeniul restaurantelor face apel la Guvern pentru transformarea unei părţi a fondurilor europene în linii de credit accesibile pentru industria restaurantelor şi a turismului.

„Cel mai important lucru şi foarte greu este ca în urma fondurilor care sunt alocate de UE, a fondurilor care nu mai sunt cheltuite datorită faptului că evenimentele, târgurile, expoziţiile, nu se mai întâmplă, pentru aceste fonduri să se creeze un fond gestionat de Trezorerie, de CEC, de o altă bancă, în aşa fel încât colegii noştri să poată accesa linii de credit cu care să-şi ajute afacerile. Obiectivul nostru este păstrarea afacerilor pe care le avem, împreună cu colegii noştri angajaţi”, a menţionat Daniel Mischie.