„Am efectuat calcule preliminare care estimează că această criză va costa sectorul turismului cel puţin 22 miliarde de dolari (aproximativ 20 miliarde de euro). Aceste calcule se bazează pe experienţa crizelor precedente, cum ar fi epidemia H1N1 şi epidemia de SARS, şi au ca referinţă pierderile înregistrate după ce turiştii chinezi şi-au anulat călătoriile din cauza epidemiei”, a declarat şeful WTTC, un organism care regrupează marile companii din sectorul turistic mondial, conform agerpres.ro

Analiza economiştilor de la Oxford Economics

Cifra de 22 miliarde de dolari corespunde celui mai optimist scenariu al economiştilor de la Oxford Economics, care se bazează pe ipoteza unei scăderi cu 7% a călătoriilor în străinătate ale cetăţenilor chinezi.

În cazul în care criza actuală va dura cât epidemia de SARS în 2003, atunci costurile pentru turismul global ajung la 49 miliarde de dolari, iar dacă se prelungeşte costurile pot urca la 73 miliarde de dolari, arată studiul Oxford Economics.

Cele mai afectate vor fi economiile puternic dependente de turiştii chinezi, respectiv Hong Kong, Macao, Thailanda, Cambodgia şi Filipine, conform Oxford Economics.

Miercuri, Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) a cerut diminuarea „barierelor care nu sunt necesare la adresa traficului şi comerţului internaţional” pe care le-ar putea crea măsurile adoptate împotriva epidemiei de coronavirus”, din cauza „efectelor negative asupra turismului”.

O lipsă de turiști chinezi

China continentală, o ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, este prima „sursă” de turişti a lumii, cu aproape 150 de milioane de călătorii a acestora în străinătate în 2018, în condiţiile în care doar 10% dintre chinezi au paşaport.

Potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Turismului, în 2018 au fost înregistrate 149,7 milioane de călătorii în străinătate ale cetăţenilor chinezi, în creştere cu 15% comparativ cu 2017. În decurs de zece ani, aceste plecări pentru vacanţe în afara Chinei aproape s-au triplat. În clasamentul mondial, turiştii chinezi îi devansează, ca volum, pe germani (108,5 milioane de plecări în 2018) şi pe americani (92,6 milioane).

Pe lângă faptul că sunt cei mai numeroşi, turiştii chinezi sunt şi în topul celor mai cheltuitori turişti. Potrivit OMT, în 2012, resortisanţii chinezi i-au devansat pe americani şi germani, care până atunci erau cei mai cheltuitori turişti. În medie, în 2018, turiştii chinezi au cheltuit 1.850 de dolari/persoană, adică un total de 277,3 miliarde dolari, evaluează OMT. Numai în Franţa, turiştii chinezi au cheltuit o sumă totală de patru miliarde euro în 2018, potrivit cifrelor oficiale.