Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunţat luni că guvernul său poate purta un dialog cu Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord). Coreea de Sud poate face asta oricând, oriunde, chiar şi în mod “contactless”, informează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Acesta a punctat că, în contextul schimbării administrației americane, Coreea de Sud va depune un ultim efort pentru a schimba dialogul dintre cele trei state.

“Dorinţa noastră de a ne întâlni (cu RPDC) în orice moment şi în orice loc şi de a purta un dialog chiar şi în mod +contactless+ a rămas neschimbată”, a declarat Moon într-un discurs de Anul Nou televizat la nivel naţional.

Dialog, coexistență și cooperarea

Potrivit lui Moon, forţa principală a procesului de pace în Peninsula Coreea este dialogul, coexistenţa şi cooperarea. Speranţa este de a deschide o cale pentru pace şi coexistenţă în procesul de abordare a pandemiei de COVID-19.

El a propus RPDC să se alăture unui dialog regional pentru cooperare antiepidemică, în domeniul asistenţei medicale în Asia. Moon a spus că cooperarea intercoreeană pentru a aborda focarul de COVID-19. De asemenea, s-ar putea extinde într-o cooperare în tratarea altor probleme de siguranţă. Președintele sud-coreean a dat aici ca exemplu bolile infecţioase ale animalelor domestice şi dezastrele naturale.

Coreea de Sud va depune un ultim efort

Moon a mai declarat că guvernul său va depune un ultim efort pentru a realiza o mare schimbare în dialogurile dintre RPDC şi Statele Unite şi între Coreea de Sud şi RPDC. Declarația vine în conformitate cu lansarea administraţiei americane Biden la sfârşitul acestei luni.

Moon a fost învestit în funcţia de preşedinte în mai 2017 şi din preşedinţia sa de cinci ani a mai rămas mai puţin de un an şi jumătate.

Discuţiile despre denuclearizare dintre Phenian şi Washington au rămas blocate de la al doilea summit RPDC-SUA. Acesta s-a încheiat fără un acord în capitala vietnameză Hanoi în februarie 2019.