În primul rând Kim Ir Sen a fost făcut preşedinte etern la moartea sa în 1994 şi este în continuare şeful statului Coreea de Nord fiind prima necrocraţie mondială. Preşedintele, scrie corespondentul agenţiei ruseşti Rian, conduce ţara dintr-un monstruos mausoleu din capitala Pyongyang. Drumul spre unicul lider naţional îmbălsămat trece printr-o mulţime de holuri lucioase, flancate de statui ale sale şi se încheie cu o „deparazitare”, o maşinărie care curăţă vizitatorii de impurităţi. Abia după aceştia pot arunca o privire la sarcofagul de sticlă al preşedintelui, iar plecăciunile nu sunt opţionale.
Nu se ştie încă dacă Kim Jong Il se va alătura tatălui său în mausoleu. La vremea sa recent decedatul lider nord, deşi era conducătorul de facto al ţării, a trebuit să se mulţumească cu funcţii precum şeful Partidului Muncitoresc şi comandant suprem al Armatei, fără să fie niciodată preşedinte. Acestora li se adaugă şi alte zeci de titluri, cum sunt „Steaua călăuzitoare a secolului XXI” sau „Lider nepereche”. Însă niciunul nu atinge grandoarea titlului onorific pe care-l poartă încă tatăl său „Soarele etern al Umanităţii”.
Deşi Coreea de Nord este un stat ateu, Kim Ir Sen pare să „funcţioneze” asemenea unui zeu, peste tot fiind împrăştiate dovezi ale existenţei sale. Din centrul capitalei şi până în ultimul cătun, pot fi găsite portretele şi satuile sale, iar pe frontispiciile tuturor instituţiilor sunt înscrise mostre ale înţelepciunii sale. De altfel, diferenţa dintre tată şi fiu, scriu jurnaliştii japonezi se vede şi în felul în care a fost receptată moartea liderilor de către popor: în 1994, la apunerea „Soarelui Etern” a fost efectiv o isterie de masă, neegalată de plânsetele de zilele trecute.
Oricum, scriu ruşii, logica spune că Kim Jong Il va fi numit şef al partidului şi al armatei pentru eternitate. O măsură care lasă foarte puţine opţiuni „Marelui Succesor”, Kim Jong Un, fiul şi respectiv nepotul „eternilor”.