Boala care face ravagii în România

Boala care face ravagii în România! Dr. Ana Maria Davițoiu, medic primar pediatrie și șef de secție la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din București, a afirmat pentru News.ro că în decursul ultimelor trei săptămâni, aproximativ 500 de copii au primit diagnosticul de gripă la această unitate medicală.

Aceasta reprezintă o medie de aproximativ 200 de cazuri pe săptămână în ultimele două săptămâni.

Specialista menționează că s-a înregistrat o creștere și în ceea ce privește numărul cazurilor de infecție cu virusul sincițial respirator, o afecțiune care poate genera complicații semnificative, în special în rândul copiilor cu vârste mici.

În prezent, se constată că și copiii cu vârste mai mari, inclusiv elevii și preșcolarii, sunt diagnosticați cu virusul sincițial respirator.

Număr ridicat de pacienți cu afecțiuni respiratorii

Dr. Ana Maria Davițoiu a menționat indirect că la camera de gardă se prezintă un număr semnificativ de pacienți cu afecțiuni respiratorii, febrile și acute. Ea a explicat că între 120 și 170 de copii pe zi sunt tratați, în special pentru boli acute, iar prin teste rapide pot stabili etiologia și îi pot separa pe categorii de boală. Cel mai numeros grup este format din copiii cu gripă de tip A, iar un număr considerabil de copii prezintă infecții cu virusul respirator sincițial.

Boala care face ravagii în România! Zilnic sunt diagnosticați între 18, 20 și 22 de copii cu gripă, din cei aproximativ 100 testați, și în jur de 20 de copii cu virusul respirator sincițial.

Aceștia din urmă, adesea sugari, necesită internare. În prezent există 22 de copii internați cu diagnostic de virus respirator sincițial.

Dr. Ana Maria Davițoiu a remarcat că infecția cu virusul respirator sincițial este în creștere, în timp ce numărul de cazuri de gripă se menține într-un platou, cu aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în ultimele trei săptămâni, dintre care în ultimele două săptămâni aproximativ 200 pe săptămână.

„La camera de gardă se prezintă un număr mare de pacienţi cu boli respiratorii, cu boli febrile, cu boli acute. Prin excelenţă vedem între 120 şi 170 de copii pe zi, cei mai mulţi sunt copii cu boli acute şi prin faptul că prin testări rapide putem să stabilim etiologia, putem să-i separăm pe categorii de boală. De departe cel mai numeros lot este cel al copiilor cu gripă, gripă de tip A, şi un număr mare de copii care au infecţie cu virus respirator sinciţial.

Diagnosticăm în fiecare zi 18, 20, 22 de copii cu gripă, din cei 100 şi ceva testaţi şi în jur de 20 de copii cu virus respirator sinciţial. Aceştia din urmă din urmă adesea sunt foarte mici, sunt sugari şi au nevoie de internare. În momentul de faţă avem 22 de copii internţi cu diagnostic de virus respirator sinciţial.

De departe, infecţia cu virus respirator sinciţial este în creştere, iar numărul de cazuri de gripă este în platou, practic infecţiile cu gripă sunt aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în ultimele trei săptămâni, în ultimele două fiind cu cifre în preajma lui 200 pe săptămână”, a spus dr. Ana Maria Daviţoiu.

spital
SURSA FOTO: Dreamstime

Sugarii au cea mai mare nevoie de internare

Majoritatea copiilor care necesită internare și sunt diagnosticați cu virusul respirator sincițial sunt:

  • sugari
  • de vârstă mică, conform precizărilor medicului

Deși se înregistrează și cazuri la copii mai mari, aceștia nu dezvoltă, în general, forme severe ale bolii.

„Infecţia cu virus respirator sinciţial este o infecţie redutabilă care vizează în special prin gravitate copilul de vârstă mică, dar să ştiţi că de data aceasta,în această parte a epidemiei cu virus respirator sinciţial sunt diagnosticaţi şi copii cu vârste mai mari, copii şcolari şi preşcolari, ceea ce cel puţin pentru mine este neobişnuit.

Cred că în contextul în care ei sunt în colectivităţi, în permanenţă, au multiple contacte infectante, cred că asta face ca boala să se împrăştie şi sunt şi cei care au fraţi, noi avem copiii internaţi, vorbim cu aparţinătorul, ne spune: ”Şi fratele sau sora mai mare sunt bolnavi”. Îi testăm şi pe ei, dacă forma de boală este uşoară, primesc tratament pentru acasă, mă refer la vsr, dacă forma este gravă îi internăm şi pe ei”, a precizat Dr. Daviţoiu.

Gripa se poate preveni prin vaccinare

Medicul a subliniat că gripa este o infecție ce poate fi prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, majoritatea copiilor diagnosticați cu gripă nu au fost vaccinați.

Dr. Davițoiu a adăugat că există o experiență extinsă cu privire la vaccinarea antigripală. Aceasta este disponibilă și ar putea contribui la prevenirea acestei infecții.

„Vaccinarea antigripală, care este disponibilă, pentru care există experienţă amplă, pentru care cumva noi care lucrăm în camerele de gardă şi în spitalele de pediatrie ne confruntăm cumva cu această situaţie, cred că această parte a educaţiei medicale şi această parte a profilaxiei prin vaccinare încă nu o stăpânim.

Infecţia gripală poate evolua cu complicaţii importante, la fel ca şi infecţia cu virus sinciţial respirator, adică practic copiii pe cate îi avem infectaţi, cu pneumonie cu virusul sinciţial respirator, au insuficienţă respiratorie, au nevoie de oxigen. Avem 22 de copii internaţi astăzi, din 80 de paturi, cu VSR , ceea ce înseamnă mult”, a declarat medicul.

Simptomele copiilor cu gripă

Copiii care ajung la spital cu virusul respirator sincițial prezintă simptome caracteristice.

Medicii pot identifica o afecțiune respiratorie prin examinarea clinică. Cu toate acestea, diagnosticul concret este stabilit doar în urma testelor.

„Ne dăm seama că este o boală respiratorie, ne dăm seama din examenul clinic că este o boală respiratorie, infecţie respiratorie joasă, infecţia plămânului şi testul ne ajută să stabilim etiologia.

Ei evoluează cu febră, cu modificarea stării generale, au insuficienţă respiratorie, cu sindrom funcţional respirator, adică respiră greu, tuşesc foarte rău, sunt încărcaţi de secreţii, sunt copii mici, care au nevoie de sprijin în spital, acesta este motivul pentru care avem atât de mulţi copii internaţi”, a declarat dr Ana Maria Davitoiu.

În prezent, în România nu există un vaccin disponibil împotriva virusului respirator sincițial (VRS).

Pentru copiii aflați în grupul de risc pentru dezvoltarea formelor severe ale bolii, cum ar fi cei născuți prematur sau nou-născuții cu:

  • afecțiuni congenitale cardiace
  • boli pulmonare cronice, există un tratament specific care contribuie la prevenirea formelor severe ale bolii.

Cu toate acestea, tratamentul nu are capacitatea de a vindeca sau trata copiii deja diagnosticați cu VRS și nu previne infectarea cu acest virus, constând într-un anumit anticorp monoclonal.