UNSAR: Sistemul de asigurări, pus la încercare. Ce ai de făcut dacă un copac ți-a avariat mașina
UNSAR semnalează că, odată cu intensificarea fenomenelor meteo extreme, șoferii români se confruntă tot mai des cu pagube materiale considerabile, una dintre cele mai întâlnite fiind prăbușirea unui copac peste mașină.
Cum trebuie procedat în asemenea situații? Alexandru Ciuncan, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, vine cu lămuriri importante.
Schimbările climatice și impactul în economie
Prezent la conferința „Schimbările climatice și impactul în economie”, Ciuncan a subliniat că astfel de daune sunt acoperite doar prin polițele auto facultative, cunoscute sub denumirea de CASCO.
„În cazul accidentelor produse de furtuni în cazul mașinilor, cum ar fi căderea unei crengi sau chiar a unui copac pe mașină, vorbim despre un risc care este acoperit în baza polițelor facultative auto-CASCO.
Am pățit-o și eu acum câțiva ani. Întâmplarea face că nu a fost vorba de o furtună, ci a fost vorba de un fenomen de freezing rain și m-am trezit cu o creangă care mi-a și spart luneta printre altele”, a relatat liderul UNSAR.
Datele din teren confirmă amploarea fenomenului: în urma furtunii recente din București-Ilfov, aproximativ 21% dintre cele 500 de dosare de daună analizate au fost deschise pentru avarii provocate vehiculelor.
„Important, în primul rând, este să fim asigurați”, a punctat Ciuncan, accentuând rolul protecției oferite de o poliță CASCO în reducerea riscurilor și a timpului necesar pentru reparații.

Ce opțiuni ai dacă nu ai CASCO
Pentru cei care nu dețin o astfel de poliță, lucrurile devin mai complicate, fiind necesare demersuri administrative și legale, în funcție de cine este responsabil pentru întreținerea copacului care a provocat paguba, scrie DCNews.
„Pentru cei care nu au asigurare CASCO, aici, în primul rând, recomandarea pe care o facem este să-și asigure mașina. E de la sine înțeles, facultativ.
Iar, în al doilea rând, se pot adresa administratorului respectivului teren pe care se afla copacul cu pricina, care poate fi primăria, dar poate fi și o persoană fizică sau juridică, dacă arborele respectiv se află într-o curte”, a explicat Ciuncan.
Totuși, opțiunea ideală rămâne încheierea unei asigurări facultative. Aceasta oferă nu doar protecție financiară, ci și o procedură rapidă pentru revenirea la normal.
„Pentru că scurtăm, cumva, timpul până în momentul în care revenim la situația în care eram înainte de producerea riscului asigurat. Mai pe scurt, până în momentul în care mașina este din nou operațională”, a completat el.
Clima schimbă regulile jocului
Realitatea schimbărilor climatice nu mai este o speculație, ci un fapt cotidian, spune liderul UNSAR:
„Efectele schimbărilor climatice sunt mai mult decât o realitate. Le vedem cu ochiul liber.”
Datele statistice arată o tendință alarmantă: doar în prima jumătate a anului 2025, au fost înregistrate peste 7.000 de dosare de daună cauzate de furtuni și inundații, aproape depășind totalul întregului an 2024 (7.500 de dosare).
„În asigurări, impactul creșterii frecvenței și severității dezastrelor naturale se vede în despăgubirile plătite”, a spus Ciuncan, subliniind presiunea uriașă exercitată asupra industriei.
România, insuficient protejată
În pofida riscurilor tot mai mari, doar 17% dintre locuințele din România beneficiază de o protecție completă, prin combinarea poliței obligatorii cu cea facultativă. În paralel, valoarea despăgubirilor pentru daunele locuințelor a crescut cu 9% în ultimul an, ajungând la 183 de milioane de lei.