Ca răspuns la aceste afirmații, Ministrul Afacerilor Externe i-a cerut Comandantului german să lămurească în mod public ce a vrut să spună prin aceste păreri ale sale. Așadar Kai-Achim Schoenbach a fost convocat de către Ministrul german al Apărării să își ceară scuze pentru declarația sa din timpul unei conferințe din India.

Schoenbach mai afirmase că Ucraina nu va mai primi niciodată înapoi peninsula Crimeea și, mai mult de atât, Putin nu ar fi interesat de invadarea altor teritorii ucrainiene tocmai din acest motiv.

„Putin pune cu siguranţă presiune pentru că ştie că este capabil de asta, opinie împărtăşită de Uniunea Europeană. Dar ceea ce îşi doreşte cu adevărat este respect la un nivel înalt. Şi, Doamne, nu costă nimic să-i oferi acest respect. Este ușor să-i acorzi respectul pe care îl cere cu adevărat – și probabil că merită”, a opinat Comandantul Forțelor Navale.

De asemenea, ministrul Apărării din Germania, Christina Lambrecht, s-a sfătuit cu Inspectorul General al armatei germane (Bundeswehr), Eberhard Zorn, iar aceștia au căzut de acord că, la rândul lor, că Schoenbach ar trebui să își ceară scuze public și să se prezinte de urgență în fața lui Zorn.

Declaraţiile l-au costat, până la urmă, funcţia

Ulterior, şeful Marinei germane a demisionat din funcţie, ca urmare a întregului scandal creat, transmite Reuters.

„I-am cerut ministrului Apărării Christine Lambrecht să mă elibereze de sarcinile mele cu efect imediat. Ministrul a acceptat cererea mea”, a transmis viceamiralul Kay-Achim Schoenbach prin intermediul unui comunicat.

Înainte de a-şi prezenta demisia, Kay-Achim Schoenbach și-a cerut şi scuze pentru comentariile sale „nechibzuite”, publicate pe YouTube și difuzate la scară largă în mass-media germană, numindu-le o greșeală.

Putin ”trebuie să aibă limite – morale, etice și în materie de securitate”

De partea ucrainienilor stupefiați de declarațiile Comandantului german este și Ministrul de Externe Oleg Nikolenko, acesta a cerut mai multe explicații în legătură cu scepticismul său. Între timp pe site-ul Ministerului de Externe din Crimeea au apărut niște reacții la scandalul provocat de Schonbach.

Mai precis, legat de predarea definitivă a Crimeei pe site s-a scris că ”nu poate fi pierdută decât în imaginația unui viceamiral german”, cât despre inițiativa lui Vladimir Putin aceștia au mai scris că ”trebuie să aibă limite – morale, etice și în materie de securitate”.

Pe lângă aceste controverse zvonurile din presa internațională cum că Olaf Scholz, actualul Cancelar german, ar fi refuzat invitația lui Joe Biden în vederea clarificării conflictului din Ucraina, potențează amplitudinile acestui scandal pornit de către Comandantul Forțelor Navale Kai-Achim Schonbach.

Purtătoarea de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe dezminte acest zvon, însă, mărturisind că ”Partea germană a propus date şi noi urmăm să le răspundem. Aşteptăm cu nerăbdare să-l primim pe cancelar în SUA în februarie”