Este scandalul momentului între ministrul de finanțe și primarul Bucureștiului. Nicușor Dan susține că în 10 decembrie se va întâmpla pentru prima dată ca Primăria Capitalei să plătească toţi banii pe care s-a angajat să îi plătească către Termoelectrica.

„În acel moment, 10 decembrie, nu vom mai avea datorii ale Primăriei Bucureşti către Termoenergetica. Şi, de asemenea o noutate, în sfârşit se plătesc cei 950 de milioane de lei subvenţie integral, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani. Au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, 600 de milioane, şi de acolo toate problemele cu care ne confruntăm noi azi”, a susținut Nicușor Dan.

El a arătat că factura lunară care va trebui plătită nu o să mai fie de nivelul 120-130 de milioane, o să fie de nivelul 250 de milioane.

Mesajul transmis de Nicușor Dan

„Noi primim de la Guvern în fiecare lună între 300 şi 350 de milioane, subvenţia la transportul public este cam 100 de milioane, deci numai aceste două subvenţii ar depăşi banii pe care îi primim de la Guvern. De aceea este important ca noi în cursul lunii decembrie, împreună cu Guvernul, să avem o predictibilitate a sumelor pe care le vom primi ca ajutor de la Guvern pentru subvenţionarea căldurii”, a arătat acesta.

Răspunsul lui Nicușor Dan vine în contextul în care noul ministru al finanțelor publice, Adrian Câciu, l-a acuzat pentru modul în care a gestionat resursele primăriei și pentru că a ajuns din nou în situația de a cere bani pentru termoficare de la bugetul de stat. Câciu afirmă că va avea o discuție cu Nicușor Dan, pe care îl acuză că a nu e gospodar și că a distribuit banii deficitar.

Atac dur al noului ministru al Finanțelor

„Urmează să ne vedem. Am avut o discuție informală pe tema aceasta. Trebuie să ne vedem foarte serios cu domnul Nicușor Dan. E foarte simplu să spunem alocăm bani. Să știți că Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute sume, pe baza rectificării bugetare aprobate de consiliul local. Trebuia să rezolve problemele. Noi avem acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu domnul primar general”, a arătat Câciu.

În opinia sa, nimeni nu are nicio vină pentru că Nicușor Dan nu e gospodar sau că nu are bani.

„Domnul primar general trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiți, nu sunt dați pentru a sta în conturi, deficitar distribuiți, ci pentru oameni. Poate dânsul ne privește și înțelege că vrem să luăm decizii în interesul cetățenilor”, a declarat Adrian Câciu.