Cum a ajuns Nicușor Dan să propună creşterea preţului gigacaloriei la 280 de lei? Principiile au venit de la un consilier USR

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat într-o conferinţă de presă că „s-a luat în calcul faptul că noi nu trebuie să plătim pierderile care sunt tehnologice”.

„Principiile pe care am făcut socoteala (…) au venit chiar de la un consilier general USR din Comisia de Utilităţi publice. S-a luat în calcul faptul că noi nu trebuie să plătim pierderile care sunt tehnologice, e culpa autorităţii că nu şi-a reparat instalaţia de transport şi distribuţie. S-a luat în calcul eficienţa energetică a producătorului, faptul că nu trebuie să cerem bucureştenilor să plătească ineficienţa acelor CET-uri din 1964 cu care funcţionează, din păcate, ELCEN.

S-a scos şi acea componentă de preţ care vine din faptul că, dacă eşti la CET, plăteşti certificat verde. În opinia mea, nu e logic. Calculul a fost făcut invers şi aşa au rezultat cei 280 de lei”, a declarat Nicuşor Dan.

Propunerea sa nu a fost îmbrăţişată de USR

De asemenea, acesta a menţionat anterior, în cadrul şedinţei CGMB, că propunerea sa a fost îmbrăţişată sa „a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP”, dar nu și de USR. Totodată, acesta a subliniat și că „PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor”.

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a spus primarul general al Capitalei.