Procentul de 16,9%, înregistrat în luna mai, continuă să depășească media de 16% din 2015, precum și cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%, reiese din ultimele date ale companiei de cercetare. Totuși se poate observa o ușoară scădere față de prima lună a acestui an, atunci când contrabanda ajunsese la 17,8%.

„Din punct de vedere al provenienței, ponderea „cheap whites”, se află în creștere (plus 3,8 puncte procentuale față de martie) și continuă să dețină cea mai mare cotă (57,4%) din totalul pieței negre. Produsele provenite din Moldova se află în scădere (-4,5 puncte procentuale față de martie, până la 14,7%), iar Ucraina și Serbia se mențin la nivel relativ constant (20,4%, respectiv 3,4%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, consideră că piața neagră e fluctuantă, într-un an electoral plin de incertitudini legislative.

“Deși știa de doi ani ce are de făcut, Guvernul a trimis proiectul (transpunerea Directivei tutunului în legislația națională) la Parlament abia în martie, acesta fiind deocamdată adoptat de Senat și urmând să fie aprobat de Camera Deputaților în sesiunea de toamnă. În paralel, Guvernul a venit și cu un proiect de Ordonanță de urgență, cu un text similar, deși procedura dublării procesului de reglementare este abuzivă și neconstituțională”, a declarat Gilda Lazăr.

Chiar dacă nu se știe când se va adopta proiectul, Gilda Lazăr crede că se dorește modificarea producției și schimbarea ambalajelor peste noapte.”Producătorii sunt în situația cetățeanului turmentat: „noi ce ambalaje comandăm pentru luna august?”- iată o întrebare simplă, la care autoritățile nu sunt în măsură să răspundă. Oricum, cadrul legislativ nu va deveni mai clar sau mai predictibil nici după adoptarea unuia sau altuia dintre proiectele de acte normative, dat fiind că ambele prevăd posibilitatea introducerii ulterioare a pachetelor standardizate prin ordin de ministru, care să modifice legea. Alți bani, altă distracție”, spune Gilda Lazăr.

 Pierderi la buget

Potrivit directorului Legal & Corporate Affairs al BAT Romania, Ileana Dumitru în acest moment una din șase țigarete vândute în România provine de pe piața neagră, iar fiecare procent din cota comerțului ilegal, inseamna 40 milioane euro pierdute de bugetul de stat, anual.

“În lipsa unor alternative economice viabile, contrabanda cu țigări oferă perspectiva unor câștiguri facile imediate, încurajate de diferențele mari de preț pentru produsele din tutun din țările non-UE vecine României. În acest context, România are un rol cheie în a-și proteja nu doar propriile interese, ci și pe cele ale Uniunii Europene în ceea ce privește combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun. De aceea, credem că se impune găsirea unor soluții legislative care, pe de o parte, să susțină fabricarea și comercializarea produselor legale, iar pe de altă parte, să descurajeze fenomenul în creștere al contrabandei cu produse din tutun“,a declarat, Ileana Dumitru. 

La rândul său, Directorul Corporate Affairs al Philip Morris Romania, Alexandra Olaru, estimează pierderile la bugetul de stat cauzate de activităţile de comerţ ilicit cu ţigarete la aproximativ 500-600 miloane de euro pe an. Ea trage un semnal de alară și susține că aceste prejudicii ar putea crește.

Din experienţa noastră, lipsa de predictibilitate şi incertitudinile legislative impulsionează creșterea accelerată a comerţului ilegal, situație cu care România s-a mai confruntat în trecut. În 2010, din cauza unor politici fiscale abrupte și impredictibile, contrabanda a ajuns să depășească mai mult de o treime din piață, iar pierderile anualizate au ajuns la circa un miliard de euro!”, a declarat Alexandra Olaru.

Capturi uriașe

Doar în decurs de două zile, la finele lunii iunie, au fost realizate capturi uriașe. Polițiștii din Ilfov au depistat în trafic, în localitatea Buftea, un TIR încărcat cu două milioane de pachete de țigarete, provenite din Republica Moldova. Peste 250.000 de pachete au fost depistate de Poliția de Frontieră pe raza județului Dolj, într-un autocamion încărcat cu role de hârtie.

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.