19 la sută dintre elevii din Republica Moldova învață în rusă

Procesul de rusificare în Republica Moldova continuă să fie evident. Astfel, 19% dintre elevii din școlile primare și gimnaziale ale țării își desfășoară studiile în limba rusă. În ceea ce privește limba română, doar 81% dintre copii învață în această limbă. În timp ce un procentaj redus, de 0,1%, optează pentru limba engleză.

În actualul an de învățământ, în Republica Moldova sunt în funcțiune peste 1.200 de instituții de învățământ primar și secundar general. Dintre care aproximativ 900 se află în mediul rural. Datele statistice relevă că numărul de elevi în școlile publice a înregistrat o scădere în acest an școlar față de anul precedent. Însă tot mai mulți elevi aleg să studieze în instituții de învățământ private. În anul anterior, s-a constatat o diminuare a numărului de absolvenți de gimnaziu cu aproape 5%. În timp ce numărul absolvenților de liceu a crescut cu 4%.

Conform recensământului din 2014, în Republica Moldova, 6% din populație este formată din etnici ruși, 8% din ucraineni și 4% din găgăuzi.

Moldova ar fi următorul pas pentru Rusia

Fostul șef al CIA, David Petraeus, anunță care este următoarea țintă a Rusiei. În ceea ce privește potențiala victorie a Rusiei în Ucraina, Petraeus a avertizat că Rusia nu se va opri aici. El a indicat că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă.

„Dacă Rusia obține victoria, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele foarte mari în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoare luată la țintă, poate unul dintre statele baltice sau altele.

Henry Kissinger, înaintă să moară, a spus că apărarea NATO acum începe la granița dintre Ucraina și Rusia și sunt total de acord cu asta”, a spus fostul șef al CIA, David Petraeus.

Rusia face o politică agresivă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a evidențiat politicile agresive ale Rusiei și corupția ca fiind principalele amenințări la adresa securității Moldovei. Ea a subliniat că menținerea păcii în regiune depinde de solidaritatea și sprijinul continuu al comunității internaționale.

Maia Sandu a menționat că războiul reprezintă cea mai grea încercare pentru orice țară și familie. Ea s-a arătat surprinsă că, în ciuda speranțelor proprii și ale înaintașilor, ororile războiului au devenit realitate odată cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Președinta a recunoscut că pacea actuală în Republica Moldova se datorează eroismului poporului ucrainean. Dar și sprijinului acordat de diverse țări, inclusiv România, și eforturilor depuse pentru menținerea stabilității și prevenirea preluării puterii de către forțele pro-război în Moldova.

„Noi astăzi avem pace în Republica Moldova datorită eroismului poporului ucrainean, datorită susținerii pe care Ucraina o primește din partea mai multor țări, inclusiv din partea României, și datorită eforturilor noastre de a menține stabilitatea, de a nu permite forțelor pro-război să preia puterea în Republica Moldova, și în 2024 vom continua să muncim pentru a consolida capacitatea instituțiilor noastre”, a declarat Maia Sandu pentru Veridica.