Contul de e-mail „traditional” este cel oferit de providerii de servicii Internet. La plata unui serviciu de conectare la Internet se acorda si cel putin un cont de e-mail. Avantajul acestuia este viteza de lucru relativ mare (pentru citirea si transmiterea de mesaje).
O alternativa la e-mailul oferit de provideri este cel bazat pe web. Acesta este furnizat pe anumite site-uri Internet si s-a raspandit foarte mult in ultimii ani, datorita unor avantaje certe. Cel mai important este acela ca nu este legat de un anumit provider, astfel ca utilizatorul poate intra in posta electronica din diverse locuri: serviciu, acasa, concediu, strainatate etc. Cateva precautii trebuie, totusi, avute in vedere: spatiul de stocare alocat este de obicei limitat la 3-6 MB si un anumit numar de mesaje, se interzice trimiterea de mesaje publicitare nesolicitate (spamming), posta trebuie consultata cu o anumita frecventa, altfel contul se poate pierde. Cele mai multe servicii de acest gen ofera configuratii de baza gratuite, dar pentru facilitati suplimentare se cer taxe. Un criteriu de care trebuie sa se tina cont la alegerea unei adrese este ca aceasta este de genul „[email protected]_site-ului” si este probabil ca, pentru nume de site-uri mai cunoscute, multe adrese scurte sa fie deja ocupate.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute site-uri internationale care ofera e-mail bazat pe web:
www.yahoo.com,
www.hotmail.com,
www.lycos.com,
www.juno.com,
www.excite.com,
www.mailcity.com,
www.mail.com,
www.themail.com,
www.zzn.com,
www.angelfire.com,
www.zdnet.com.
Cateva dintre serviciile de e-mail gratuite din Romania sunt:
www.k.ro, www.flash.ro,
www.go2net.ro,
www.topmail.ro,
www.email.ro,
www.romaniamail.net,
www.cefaci.ro,
www.acasa.ro.
Se pot alege si nume mai deosebite oferite de site-uri ca:
www.litoral.info.ro
si chiar
www.hagi.ro.
O mentiune speciala se impune pentru site-urile
www.home.ro si
www.rol.ro,
care ofera posibilitatea crearii si utilizarii unui cont de e-mail fara a avea acces Internet, platindu-se doar factura telefonica.