Guvernatorul BNR a folosit ultimele aparitii publice pentru a spune ca in 2014 sustine stimularea consumului prin interventii ale politicilor economice. In acelasi timp a incercat sa explice de ce NU a sustinut stimularea consumului in 2011.

Mesajul in sine este tulburator pentru ca este o recunoastere publica a modului in care un planificator central decide cum sa foloseasca DISCRETIONAR politica monetara si fiscala. (O alta discutie.).

Revenind la consum eu am tot sustinut, chiar si la BNR in 2011, ca politicile economice (fiscala si monetara) au influentat NEGATIV consumul si cererea interna dupa Octombrie 2008. Am prezentat cateva sugestii pentru politica fiscala si monetara (ignorate din 2008 si pana acum). Ideea nu este de a stimula consumul ci de a opri politicile economice care il sufoca. (pe blog sunt foarte multe analize care analizeaza acest punct de vedere). In plus, datele BNR arata ca daca era un moment bun pentru “stimularea” consumului atunci 2011 era mult mai potrivit decat 2014.

Ma refer aici la deficitul de cerere. BNR estimeaza o anumita traiectorie pentru dinamica preturilor (inflatie). Cea mai importanta variabila din modelele BNR care influenteaza inflatia pe termen mediu este DEFICITUL DE CERERE. Un deficit de cerere mare, estimat sa ramana semnificativ, nu creste asteptarile inflationiste.

In graficul de mai jos sunt prezentate estimarile BNR pentru deficitul de cerere din economie asa cum le vedea BNR in Februarie 2011, 2012, 2013 si 2014 pentru urmatoarele 8 trimestre.

Deficitul de cerere in 2011 era estimat sa ramana DUBLU fata de cel din 2014. Altfel spus in 2011 BNR putea sa stimuleze consumul cu toate resursele din dotare pentru ca pe termen mediu presiunile inflationiste ar fi fost aproape de zero. In 2014 avem o alta poveste iar deficitul de cerere (nu neaparata mai mic pt ca a crescut economia dar poate pt ca a scazut PIB potential) este mai mic si asta inseaman ca ca o stimulare a consumului s-ar putea sa impinga economia intr-o nou perioada de avant-prabusire (boom -bust).

Din nou realitatea nu este de acord cu domnul guvernator: daca statul voia sa stimuleze consumul, 2011 era un moment mai bun din punct de vedere al presiunilor inflationiste decat 2014.

deviatiePIB2014

Sursa : BNR and FCA

MAI MULTE, ANALIZE, AICI

Te-ar putea interesa și: