Banca Centrală din Turcia (BCT), una dintre primele bănci din lume înscrise în actualul ciclu al dobânzii de referinţă, relaxează totuși pentru o perioadă, politica dobânzii de bază. În ultimele nouă luni aceasta a iniţiat mai multe reduceri ale dobânzii de referinţă, fiind criticată atunci, în contextul unei economii mondiale în expansiune şi a unor preţuri ridicatele la materiile prime. Din perspectiva actuală, această politică pare să fi fost corespunzătoare. BCT își rezervă reduceri suplimentare ale dobânzii de referinţă, în cazul în care acești pași vor fi necesari pentru sprijinirea economiei Turciei.

În prezent, indicatorii macroeconomici ai Turciei sunt încă foarte solizi. Pentru prima jumătate a anului 2011, Ministerul de Finanţe turc ar putea anunţa chiar un excedent bugetar. Deficitul de cont curent, care a fost întotdeauna destul de mare, apare acum, în contextul unei creșteri economice mai slabe și a scăderii preţurilor materiilor prime, mai puţin ameninţător. Sectorul bancar stabil și bine capitalizat contribuie de asemenea la stabilitatea economiei.

Piaţa de acţiuni din Turcia a pierdut de la începutul anului în jur de 15%. Calculat în euro, a pierdut chiar aproximativ o treime din valoarea sa. Acţiunile sunt în prezent deja sub valoarea lor istorică medie. Acum, acestea se încadrează în tendinţa de depreciere a cursului acţiunilor înregistrată în ultimele săptămâni în cadrul multor pieţe. Cu toate acestea, Turcia iese în evidenţă pozitiv – graţie unei economii mai stabile şi mai dinamice. Creşterea PIB-ului pentru 2011 va fi de aproximativ 6%. Este demn de remarcat faptul că această creștere se datorează aproape în întregime consumului privat şi a investiţiilor private. Astfel, în practică, statul joacă un rol redus – spre deosebire de majoritatea economiilor occidentale, unde prin programe guvernamentale masive de asistenţă se încearcă stimularea activităţii economice.

Prin urmare, investitorilor cu apetit pentru risc, le sunt recomandate acţiunile turcești. Cu toate că economia turcă nu se poate dezvolta în mod natural, independent de tendinţele globale şi de evenimentele din zona euro, perspectivele Turciei pe termen lung sunt excelente. Acest lucru nu se datorează mai puţin aspectului demografic foarte favorabil caracteristic ţării – unul dintre cei mai importanţi factori pe termen lung pentru  o creştere economică durabilă şi dinamică.