Conform studiului, consumul de suc și nectar de fructe a înregistrat o revenire pe piața românească, pentru prima dată din anul 2009. Creșterea totală a consumului a fost de peste 7%: 8,1% în ceea ce priveşte sucurile (100% conţinut de fructe) şi 6.8% în ceea ce priveşte nectarurile (25-99% conţinut de fructe). Cu toate acestea, România înregistrează cea mai scăzută valoare a consumului de sucuri şi nectaruri  din UE, cu 2,91 l pe cap de locuitor/ anual, în timp ce liderii europeni consumă de zece ori mai mult: în Germania 29,4 l, în Malta 28 l, în Olanda 25,9 l, în Finlanda 24,2 l, în Cipru 24 l, iar în Austria 24 l.

„Organizaţia Monidală a Sănătăţii recomandă consumul a minim 400g de fructe şi legume pe zi. Consumul de legume și fructe poate reduce riscul apariţiei afecțiunilor netransmisibile precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer. Una dintre aceste porții poate fi înlocuită cu un pahar de suc 100% natural. Consumatorii noștri încă nu cunosc faptul că, potrivit legislaţiei UE, sucurile, nectarurile şi mousse-urile 100% naturale nu pot conţine coloranţi, arome artificiale, conservanţi, zahăr adăugat sau alţi îndulcitori. Mai mult, sucul 100% fruct este o gustare perfectă, mai ales pentru cei care avem o viață mai agitată și, pe de-o parte, avem din ce în ce mai puțin timp să mâncăm sau să ne pregătim mesele, dar, pe de altă parte, suntem din ce în ce mai interesați de un stil de viață sănătos. Facem eforturi susținute de educare în acest sens și ne bucurăm de această creștere, însă mai sunt multe de făcut”, menţionează Şerban Damian, medic de familie şi nutriţionist acreditat IOC.

Există mai mulți factori care generează creșterea consumului de sucuri 100% fruct și nectaruri în România. Unul dintre factorii principali este reducerea TVA-ului, care generează diminuarea prețurilor și îmbunătățirea venitului disponibil al consumatorilor. Un alt factor este căutarea consumatorilor pentru produse care să le satisfacă nevoile și să corespundă așteptărilor unei vieți echilibrate.

În ceea ce priveşte aroma sucurilor preferate de români, în topul preferinţelor se află cel de portocale (34,4%), urmat de cel de măr (10,5%), apoi de cel de piersică (8,4%).

Liderii europeni în topul consumului de sucuri

Cinci țări reprezintă consumul a până la 70% de suc 100% în topul european; germanii acoperă un sfert din acest procentaj. Franţa, Marea Britanie, Spania şi Polonia reprezintă 45% din totalul consumului de sucuri și nectaruri. Germanii domină şi în topul consumului pe cap de locuitor. Sucul preferat de europeni rămâne cel de portocale, iar în Germania, Austria şi Polonia, în topul preferinţelor consumatorilor se află sucul de mere. În sudul Europei, de exemplu în Spania, cel mai popular suc este cel de ananas și piersici.

În 2016, în țările europene se așteaptă o ușoară încetinire a reducerii consumului de sucuri și nectaruri – la 1%. În următorii ani, până în 2021 piața se va stabiliza la 9,36 miliarde de litri și va fi stimulată de Europa de Est în frunte cu Polonia, România, Slovenia, Croația și țările baltice.