"Nu mai există formularul 088, dar acum e mai rău, pentru că fiecare cere ce vrea. Măcar cu 088 ştiam cu ce trebuie să ne ducem la Fisc, dar acum nu mai ştim, pentru că fiecare Fisc are altă listă, care circulă informal", a explicat, joi, Angela Roşca, în cadrul unei conferinţe pe teme de antreprenoriat.

"Ne-am bucurat degeaba. Eu, personal, nu m-am bucurat pentru că am muncit foarte mult să modificăm, să facem formularul mai digerabil pentru mediul de business onest, şi, în sfârşit, când reuşisem să ne apropiem de un deziderat, s-a anulat. Ne-am bucurat într-un fel, dar ne-am dat seama că am căzut într-o plasă şi mai mare, că acum este mult mai greu. Acum lucrez la înregistrarea a două firme mari, cu interviuri la ANAF, în faţa unor ghişee improprii, cu un personal care nu ştie să întrebe, ş.a.m.d", a mai spus Roșca. 

Ea susţine că nu contestă dreptul ANAF de a analiza capacitatea firmelor de a face afaceri, însă susţine că instituţia nu are personal pregătit în acest scop. 

"Este un articol din Codul fiscal care dă dreptul ANAF să facă analiza capacităţii firmei de a face afaceri. Ar fi ideal ca ANAF să facă această analiză, dacă ar putea să o facă în mod real. Problema pragmatică este, de fapt, că nu o pot face pentru că nu au cu cine", a mai spus consultantul citat. 

Referitor la efectele aplicării formularului 088, Angela Roşca este de părere că acesta a dus la scăderea evaziunii fiscale, dar doar în zona micro, nu în ceea ce priveşte marea evaziune. 

"Fiscul spune că au reuşit să mai oprească din evaziunea pe care ei o percepeau în zona firmelor ascunse în spatele unor persoane care, de fapt, nu aveau bune intenţii. Nu cred că a reuşit să oprească marea evaziune, dar micro-evaziunea din TVA sau genul de evaziune de tip carusel. Probabil genul acesta s-a oprit, dar cu ce costuri pentru antreprenorii oneşti?", a adăugat Roşca. 

Pe de altă parte, ea susţine că anul acesta se vor intensifica controalele fiscului la marile companii, în special pe zona de preţuri de transfer, dar şi litigiile dintre companii şi Fisc. 

În altă ordine de idei. consultantul citat susţine că, la jumătatea anului, s-ar putea să asistăm la introducerea impozitului progresiv. "S-ar putea, la jumătatea anului, să vedem un impozit progresiv. Este o discuţie care se pune pe agenda fiecărui guvern de ani de zile, mai transparent sau mai puţin. Depinde de execuţia bugetară, dar deja ianuarie nu arată bine", a subliniat Angela Roşca.

AGERPRES