'În ceea ce priveşte strategia pentru Oltchim, normal că noi ne dorim privatizarea. Sunt investitori care doresc să cumpere Oltchim la pachet cu Arpechim şi, tocmai de aceea, suntem în discuţii cu Petrom în vederea preluării acestei entităţi. Nu pot să spun acum ce sumă cere Petrom, dar vom negocia acest lucru până în data de 28 martie /2014, n.r./. Trebuie luate măsuri în privinţa conducerii la Oltchim. În condiţiile în care capacitatea de producţie este de numai 25%, nu este posibil ca acolo să existe 21 de directori. Deci, trebuie restructurat managementul', a menţionat Niţă.

Recent, liderul sindicatului Victoria de la Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, după o întâlnire cu ministrul interimar de la Economie, Constantin Niţă, că Guvernul intenţionează preluarea, printr-un act normativ în luna martie, a rafinăriei Arpechim din Piteşti.

'Chiar azi am avut o discuţie pe tema Oltchim cu noul ministru al Economiei, domnul Niţă. Ce pot să spun este că actualul ministru este bine intenţionat şi domnul Ponta i-a cerut cu prioritate rezolvarea problemei Oltchim. În acest sens, Guvernul intenţionează ca prin act normativ să preia rafinăria piteşteană Arpechim de la OMV. Totul pentru a aborda privatizarea combinatului Oltchim în regim integrat cu rafinăria de la Piteşti. Totodată, s-a discutat cu domnul ministru şi organigrama actuală a combinatului, una destul de stufoasă, fiind nu mai puţin de 21 de directori. În luna aprilie, această organigramă va fi mult mai aerisită, se vor comasa departamente, birouri etc', a precizat Cernev.

Liderul de sindicat a menţionat şi o idee sugerată de ministrul Economiei, privind crearea unui complex Oltchim-CET Govora.

'Vorbind despre preţul destul de mare al energiei electrice, preţ care se regăseşte în produsele finite ale combinatului, domnul Niţă a avansat următoare ipoteză, prin care Oltchim şi CET Govora (producător de energie electrică) ar fiuncţiona într-un complex, ca o singură societate, urmând astfel ca preţul la energia electrică să se reducă simţitor. O ipoteză de lucru care ar merita analizată pe viitor, mai ales că la Vâlcea se discută oricum de înfiinţarea unui complex energetic', a mai spus Cernev.

Combinatul chimic Oltchim se află în insolvenţă şi urmează ca până la sfârşitul lunii martie să fie depuse ofertele de preluare a acestuia.

Ministrul propus al Economiei, Constantin Niţă, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, fiind votat favorabil de către 28 de membri, în timp ce 9 voturi au fost împotrivă. Totodată, au fost consemnate două abţineri.

Niţă a fost audiat de către membrii Comisiei pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare, şi Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, precum şi de către membrii Comisiei Economice, Industrie şi Servicii şi cei din Comisia pentru Privatizare şi Administrarea Activelor Statului din Senat. AGERPRES