ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel din lume, iar Marcegaglia este o afacere de familie care se ocupă de procesarea oţelului. 

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare. 

Autorităţile italiene au preferat oferta ArcelorMittal în detrimentul celei lansată de un consorţiu rival, condus de compania indiană JSW Steel, susţin sursele. 

Decizia trebuie aprobată de Ministerul Industriei din Italia, care ar urma să emită un decret pentru a ratifica decizia. 

Recent, Arcelor-Marcegaglia a anunţat că va înfiinţa în Taranto un centru de cercetare-dezvoltare (R&D), cu o investiţie iniţială de zece milioane de euro, şi va folosi noile tehnologii, astfel încât emisiile de dioxid de carbon cauzate de producerea oţelului să fie scăzute. 

Anul trecut, producătorii de oţel au profitat de creşterea preţurilor pe măsură ce stimulentele adoptate de autorităţile chineze au stabilizat economia, iar factorii de decizie din întreaga lume au promis că vor susţine creşterea economică. Preţurile la oţel pe piaţa europeană au crescut cu 82% anul trecut, în timp ce cotaţiile de referinţă la minereul de fier şi cărbunele siderurgic s-au dublat, respectiv triplat. 

ArcelorMittal se aşteaptă ca în 2017 consumul mondial de oţel să înregistreze o creştere cuprinsă între 0,5% şi 1,5%, după un avans de 1% în 2016. 

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

AGERPRES