Uniunea Europeană a decis joi să suspende restricțiile asupra importurilor din Ucraina pentru încă un an, după ce a reușit să evite o interdicție de import de cereale impusă de unele țări UE.

Consiliul UE, care grupează guvernele UE, a declarat într-un mesaj pe Twitter că miniștrii UE responsabili pentru comerț au convenit asupra prelungirii la o reuniune de joi. Uniunea Europeană a ridicat tarifele și alte restricții pentru o perioadă inițială de 12 luni, în iunie 2022.

Suspendarea taxelor îi nemulțumește pe agricultori

Suspendarea tuturor taxelor a dus la plângeri din partea grupurilor de agricultori, culminând cu interzicerea de către Polonia și Ungaria a unor importuri de cereale din Ucraina în aprilie. Aceste țări au devenit rute de tranzit pentru grânele ucrainene care nu puteau fi exportate prin porturile sale din Marea Neagră.

Chiar înainte de invazia Rusiei din februarie anul trecut, Ucraina a beneficiat de eliminarea marii majorități a tarifelor UE, în unele cazuri cu perioade de tranziție, în cadrul acordului de liber schimb UE-Ucraina aplicat din 2016.

Cu toate acestea, până în 2022, UE a păstrat prețuri minime pentru fructe și legume și tarife și cote pentru alte produse agricole sensibile, cum ar fi carnea, lactatele, zahărul și unele cereale.

Cinci țări vecine – Ungaria, Polonia, Bulgaria, România și Slovacia – vor interzice vânzările interne de anumite cereale din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestora pentru export în altă parte.

Parlamentul European sprijină propunerile

Regulamentul adoptat astăzi se referă la fructele și legumele care fac obiectul sistemului de prețuri de intrare, precum și la produsele agricole și la produsele agricole transformate care fac obiectul contingentelor tarifare. Toate taxele vamale restante în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE și Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare.

După ce a fost adoptat, regulamentul va fi semnat de către reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 6 iunie.

La 9 mai, Parlamentul European a votat pentru prelungirea comerțului fără taxe vamale cu Ucraina pentru încă un an, pentru a sprijini economia ucraineană în timp de război.

La 2 mai, Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, ca urmare a presiunilor exercitate de cinci state membre ale Uniunii Europene, care au acuzat importurile ucrainene pentru prăbușirea prețurilor locale.