Propunerea sa va fi prezentată abia la summitul liderilor europeni de joia aceasta de la Bruxelles, unde va trebui adoptată o decizie finală cu privire la Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

„A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei.

În acelaşi timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic şi financiar”, a scris luni Charles Michel, președintele Consiliului European, în scrisoarea de invitaţie a Summitului UE, relatează agenția de presă AFP.

Menționăm faptul că propunerea lui Charles Michel este în conformitate cu recomandarea recentă a Comisiei Europene.

Comisia Europeană susține statutul de țară candidată la UE al Ucrainei

Amintim faptul că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat recent încrederea că Ucrainei i se va acorda statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

„Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stabilit.

Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune”, a declarat duminică Ursula von der Leyen, subliniind că este încrezătoare în perspectivele existente. Declaraţiile sa a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune german ARD.

Comisia Europeană a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la UE

De altfel, Ursula von der Leyen a recomandat vineri, 17 iunie, ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Declarația sa a fost făcută în timpul unei conferințe de presă, la o zi după ce Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Klaus Iohannis au făcut o vizită oficială la Kiev.

„În primul rând, Comisia recomandă Consiliului ca Ucrainei să-i fie acordată perspectiva unui viitor european și, în al doilea rând, să-i fie acordat statutul de țară-candidată. Aceasta înseamnă, desigur, ca țara să implementeze o serie de reforme importante.

Cu siguranță, Ucraina a demonstrat aspirația și determinarea de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene. Ucraina are o democrație parlamentară și prezidențială solidă, o administrație publică ce funcționează foarte bine.

Ucraina are o societate civilă foarte dinamică, foarte activă, iar acesta este un lucru bun. Are un sistem electoral care s-a dovedit a fi corect și liber. Ucraina a luat deja măsuri importante pentru a deveni o economie de piață pe deplin funcțională. Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Noi ne dorim ca ei să trăiască alături de noi visul european.

Avem un mesaj clar, iar acesta este: da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat. Mergem conform regulilor, progresul depinde de Ucraina, mingea este în teritoriul ucrainenilor”, a declarat vineri Ursula von der Leyen. În timpul declarației sale, aceasta a purtat culorile steagului Ucrainei, respectiv: un bluzer galben peste o cămașă albastră.