Consiliul Concurenţei a constatat încălcarea Legii Concurenţei de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), prin interzicerea construirii de noi staţii de distribuţie carburanţi (benzinării) în zona I, centrală, a Capitalei. Ca urmare, autoritatea de concurenţă a dispus eliminarea acestei interdicţii, în termen de 60 de zile de la data la care a fost comunicată decizia de constatare.
 
Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia declanşată în 2006 şi a constatat că Hotărârea CGMB nr. 195/2004, prin care s-a aprobat Regulamentul – Regimul de amplasare a staţiilor de distribuţie a carburanţilor pentru alimentarea autovehiculelor în Municipiul Bucureşti, reprezintă o intervenţie a autorităţii administraţiei publice pe piaţă ce are ca efect restrângerea concurenţei. 
 
0-53740-car.jpg “Hotărârea Consiliului General de a interzice construirea unor noi benzinării în anumite zone din Bucureşti constituie o barieră la intrarea pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi. În acest fel, în aceste zone vor fi mai puţini operatori, consumatorul beneficiind de o ofertă redusă de produse şi servicii” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
 
Consiliul Concurenţei a solicitat, de asemenea, intervenţia instituţiei prefectului, în calitate de reprezentant al Guvernului, pentru asigurarea respectării deciziei Consiliului Concurenţei şi a menţinerii condiţiilor unui mediu concurenţial normal în domeniul comercializării cu amănuntul de carburanţi din Municipiul Bucureşti.
 
Potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea concurenţei, sunt interzise orice acţiuni ale organelor administraţiei publice centrale sau locale, având ca obiect sau putând avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei.

SURSA: CC