Prețurile au scăzut la alimentele de bază

Prețurile medii pentru alimentele de bază au scăzut semnificativ în lanțurile de magazine. Acest lucru se datorează implementării ordonanței de plafonare a adaosurilor comerciale. Ultimele date analizate de Consiliul Concurenței arată acest lucru pentru luna august a acestui an, comparativ cu luna iunie din 2023.

Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliul Concurenței, cele mai mari reduceri de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume. Concret, prunele au înregistrat cea mai mare reducere, cu o scădere de 49%. Acestea au fost urmate de struguri cu o scădere de 47%. Roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37% în luna august.

În ceea ce privește lactatele, prețul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic. De asemenea, iaurtul e mai ieftin cu 10,5% și laptele cu 6,2%. Laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a prețului cu 20%, implementat începând din luna mai.

Prețul celorlalte produse regăsite în coșul de consum a scăzut, de asemenea, pe parcursul lunii august. Este vorba de restul alimentelor de bază precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle și zahărul.

Prețul cărnii a scăzut în general în august

În ceea ce privește carnea de pui și porc, aceasta s-a ieftinit în august față de luna iunie, excepție făcând pulpa de porc cu os al cărei preț a crescut ușor, cu 2%.

„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de prețuri la alimentele de bază.

Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri, dar există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat, situându-se, însă, sub prețul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază. Sunt vizate pâinea, laptele, brânza, iaurtul, făina, mălaiul, ouăle, uleiul de floarea-soarelui, carnea proaspătă de pui, carnea proaspătă de porc, legumele proaspete vrac, fructele proaspete vrac, cartofii proaspeți vrac și zahărul.