Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere anularea unei taxe de tranzit în valoare de 200 lei impusă de de Consiliul Local Timişoara pentru fiecare vehicul de transport marfă de peste 7,5 tone care tranzitează oraşul, considerând-o „aberantă”, ilegală şi nefundamentată.

Potrivit UNTRR, de la 1 ianuarie vor fi introduse taxe aplicabile transportatorilor rutieri la nivel judeţean, în Giurgiu, Cluj, Timiş, Tulcea şi la nivel local, în municipiul Timişoara.

„Cea mai aberantă dintre aceste taxe este cea a Consiliului Local Timişoara, care introduce taxa de tranzit de 200 lei pentru fiecare vehicul de transport marfă de peste 7,5 tone care tranzitează oraşul Timişoara. (…) UNTRR consideră aberantă această măsură în condiţiile în care pentru drumurile europene şi naţionale care se intersectează în Timişoara nu există variantă ocolitoare”, se arată într-un comunicat al asociaţiei, remis miercuri.

Conform sursei citate, autovehiculele de marfă sunt obligate, în lipsa centurii, să intre în Timişoara şi să plătească taxa de tranzit, deşi drumurile naţionale şi europene sunt în administrarea Companiei Naţionale de Drumuri şi pentru utilizarea acestora se percepe deja un tarif de utilizare, sub forma rovinietei.

UNTRR apreciază că prin această măsură se creează în mod ilegal un precedent pentru orice localitate amplasată de-a lungul drumurilor europene sau naţionale şi solicită anularea imediată a taxei.

Asociaţia consideră că această taxă contravine legislaţiei europene şi creează o discriminare între vehiculele înmatriculate în judeţul Timiş şi celelalte vehicule înmatriculate în alte localităţi şi judeţe din România, sau în alte ţări, care tranzitează drumurile europene, naţionale care se intersectează în Timişoara.

Totodată, UNTRR susţine că taxa nu este fundamentată, ţinând cont de sursele de finanţare existente şi neluate în considerare, precum şi de lipsa unor analize adecvate cu privire la introducerea ei, şi adaugă „o nouă povară pe umerii transportatorilor rutieri”, care se va reflecta în costurile care vor trebui suportate de populaţie.