Congresul SUA a aprobat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Un generos pachet de asistență externă a fost adoptat, marți seară, în Congresul SUA, deschizând calea pentru alocarea unei noi finanțări de miliarde de dolari americani. Statele Unite ale Americii vor începe să livreze arme și echipamente în Ucraina chiar din această săptămână.

Planul de ajutor are o valoare de 95 de miliarde de dolari americani. El cuprinde fonduri pentru Israel, Taiwan și o potențială interdicție a aplicației chinezești TikTok. Cele patru proiecte de lege au fost unificate într-un singur pachet în Senatul SUA, pe care președintele american Joe Biden a anunțat că îl va promulga miercuri.

Cel mai mare dintre ele prevede 61 de miliarde de dolari americani în fonduri vitale pentru Ucraina. Un al doilea proiect aloca 26 de miliarde de dolari americani pentru Israel și ajutor umanitar pentru civili din zonele de conflict din întreaga lume.

Un al treilea proiect mandatează alocarea a 8,12 miliarde de dolari americani pentru a contracara influența Chinei comuniste în regiunea Indo-Pacific. Un al patrulea proiect de lege propune o posibilă interzicere a TikTok, măsuri pentru recuperarea activelor rusești confiscate în Ucraina și impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului.

„Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu”, a declarat președintele american, conform informațiilor transmise de Casa Albă.

Joe Biden
Joe Biden (SURSA FOTO: Facebook, Joe Biden)

Ajutorul SUA vine într-un moment în care forțele de invazie ale Rusiei avansează, iar Ucraina se confruntă cu o lipsă de echipamente militare. Această inițiativă reprezintă un pas înainte în transmiterea unui mesaj clar Rusiei și altor adversari: Casa Albă va continua să sprijine Ucraina.

„Acest proiect de lege privind securitatea naţională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană şi securitatea democraţiei occidentale. (…)

OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”, a declarat liderul majorităţii democrate Chuck Schumer.

Chuck Schumer
Chuck Schumer (SURSA FOTO: X, Chuck Schumer)

Administrația Biden pregătește un pachet de ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari americani pentru Ucraina. Prima tranșă este provenită din acest proiect de lege.

Ajutorul SUA include vehicule, muniții de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniții antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi utilizate imediat pe câmpul de luptă.

Ucraina ar putea primi un nou pachet de ajutor militar abia după noiembrie 2024

Aprobarea pachetului de ajutor ar putea fi ultima pentru Ucraina până după alegerile din noiembrie 2024. Opoziția față de asistența de securitate a venit în mare parte din partea republicanilor, care au legături strânse cu fostul președinte al SUA Donald Trump. Acesta a fost un critic al ajutorului pentru Ucraina. El promovează politica „America First”.

Donald Trump
Donald Trump (SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump)

La polul opus, liderul republican al Senatului SUA, Mitch McConnell, și-a exprimat regretul pentru întârzierea aprobării pachetului de ajutor.

„Cred că am dat colţul în ceea ce priveşte mişcarea izolaţionistă”, a zis el.

Mitch McConnell
Mitch McConnell (SURSA FOTO: Facebook, Senator Mitch McConnell)

Din suma alocată pentru Ucraina, o parte va fi acordată sub formă de împrumut, așa cum sugerase Donald Trump. Cu toate acestea, proiectul de lege îi oferă președintelui SUA posibilitatea de a anula acest împrumut începând cu anul 2026.

Furnizarea de armament ar trebui să sporească șansele Ucrainei de a preveni o penetrare rusă în estul țării. Analiștii militari consideră că ajutorul ar fi fost mai eficient dacă ar fi fost acordat anul trecut.