Folosirea telefonului mobil nu predispune la cancer, releva un studiu publicat in The Journal of the National Cancer Institute, si preluat de GSM Association. Studiul a fost efectuat printre 420.000 de utilizatori de telefoane mobile pe parcursul a 20 de ani, in Danemarca si releva ca o persoana care foloseste un telefon mobil are aceleasi sanse de a se imbolnavi de cancer ca oricine altcineva.

“Nu am gasit nici o dovada care sa sustina vreo asociere a riscului de aparitie a unor tumori canceroase cu utilizarea pe termen scurt sau lung a telefoanelor mobile”, a declarat Christoffer Johansen, conducatorul studiului de la Institutul Danez de Epidemiologie a Cancerului.

Starea de sanatate a celor 420.095 utilizatori a fost monitorizata din 1982 pana in 2002, timp in care s-au inregistrat 14,249 cazuri de cancer. Cercetatorii estimeaza ca, pe esantionul supus monitorizarii, probabilitatea aparitiei cazurilor de cancer, in conditii normale, se ridica la 15.001.

Participantii la studiu foloseau telefonul mobil, in medie, de aproximativ 8,5 ani, peste 55.000 aveau telefon mobil de cel putin 10 ani, iar unii participanti utilizau telefonul mobil de peste 20 de ani.

Rezultatele au fost publicate in gazeta Institutului National de Cancer, pentru a elimina suspiciunile anumitor utilizatori de telefoane mobile cu privire la riscul la care se expun.

Sursa: Capital 7 Decembrie 2006