Cea mai mare parte a băncilor chineze în cauză nu şi-au explicat decizia, dar un oficial al uneia dintre ele a evocat ca motiv diferendul între China şi Japonia.

Retragerea băncilor "este clar din cauza relaţiilor nipono-chineze", a declarat un responsabil al filialei din Tokyo a Agricultural Bank of China pentru Dow Jones.

Anularea participării băncilor vizează integral sau parţial întâlnirile prevăzute în cadrul sau pe marginea reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, a precizat Dow Jones.

Citând surse din băncile chineze la Tokio, agenţia a precizat că Bank of Communications şi China Construction Bank s-au retras de asemenea din reuniunile summit-ului FMI, iar Bank of China studiază problema.

Cele două summit-uri ale FMI şi BM constituie, împreună cu întâlnirile ocazionate, cea mai mare adunare anuală mondială a responsabililor financiari, economici şi bancari.

Organizatorii aşteaptă circa 20.000 de participanţi la reuniunile, mesele rotunde şi conferinţele care vor avea loc timp de şase zile cu începere din 9 octombrie în capitala Japoniei.

Conflictul teritorial din jurul insulelor Senkaku din Marea Chinei Orientale, numite Diaoyu de chinezi, a antrenat deja consecinţe economice, adaugă AFP.

Vânzările întreprinderilor japoneze, în special în sectorul automobilistic, au scăzut în ultimele săptămâni în China. Autorităţile chineze au instituit, de asemenea, controale mai riguroase asupra mărfurilor nipone debarcate în porturile chineze.
Sursa: Agerpres