Telefonia mobila a iregistrat i Rominia o rata de dezvoltare care a depasit si cele mai optimiste asteptari. in mai putin de cinci ani de la lansarea serviciilor de telefonie mobila GSM, numarul utilizatorilor a depasit doua milioane, tendinta mentinindu-se crescatoare. Acest fenomen a fost sprijinit de scaderea continua a tarifelor practicate de principalii furnizori de servicii de telefonie mobila. Dezvoltarea acestui sector a fost impulsionata de introducerea tehnologiei GSM. Principalele avantaje comparativ cu sistemul NMT constau i calitatea superioara a sunetului, o gama larga de servicii suplimentare (SMS, mesagerie vocala, redirectionarea apelurilor, apel i asteptare, teleconferinta, identificarea sursei apelurilor etc.) si folosirea unor tehnici avansate de asigurare a confidentialitatii apelurilor. De mentionat ca o buna parte dintre servicii sunt oferite gratuit, tarifarea lor vizind doar timpul de utilizare a retelei. O caracteristica esentiala a retelei la care dorim sa ne conectam o constituie aria de acoperire. Cea mai mare arie de acoperire o au i prezent serviciile Connex si Dialog – aproape itreg teritoriul national. Mai nou intrat pe piata, serviciul Cosmrom se afla de abia la iceputul procesului de extindere, fiind cu mult i urma principalilor competitori. Cel de al patrulea operator, SunTel, a pierdut startul, numarul de abonati fiind redus, si nu dispune de forta de a lansa campanii publicitare de anvergura, riscind astfel sa-si reduca i continuare activitatea. SunTel mai are si handicapul tehnologiei LEMS, dezvoltat din mai vechiul NMT, dar care nu a reusit sa-i convinga pe utilizatori sa renunte la avantajele GSM-ului.
O scurta prezentare a arhitecturii GSM se reduce la patru elemente principale: statia de baza; centrul de comunicatie al serviciilor GSM; telefonul mobil; cartela SIM (Subscriber Identy Module). Reteaua este impartita i sute de celule care se itrepatrund pentru a permite desfasurarea fara itreruperi a convorbirilor. Telefonul mobil receptioneaza si emite semnale radio catre o statie de baza. Aceasta este conectata la centrul de comunicatie al serviciilor GSM (centrala GSM), care monitorizeaza toate apelurile, localizeaza si conecteaza utilizatorii. Centrul de comunicatie al serviciilor GSM este conectat la reteaua fixa, care face posibila conectarea unui telefon mobil la orice post telefonic de pe glob.
Conectarea la retelele de telefonie mobila se poate efectua apelind fie la abonamentele lunare, cu sau fara minute incluse, fie la serviciile preplatite, utilizind cartele valorice. Fiecare tip de abonament are propriile avantaje, alegerea fiind determinata de modul i care fiecare utilizator apeleaza telefonul. Serviciul cu cartela are un tarif mai mare pe minut, isa exclude posibilitatea de a vorbi mai mult decit ne-am planificat. La abonamentele cu minute incluse se contorizeaza numai durata convorbirilor, indiferent daca sunt apelate numere apartinind aceleasi retele sau altele. La cele care nu au minute incluse, taxarea se face diferentiat, i functie de destinatia apelului.
O alternativa oferita de companiile de telefonie mobila sunt tarifele mici practicate i zilele de week-end si sarbatori legale, cu abonamente care sunt destinate celor ce nu folosesc telefonul mobil i interesul serviciului. Pentru cei carora telefonul mobil le este indispensabil i rezolvarea problemelor profesionale, se recomanda contractarea de abonamente cu minute incluse. Ca regula generala, cu cit numarul de minute creste, tarifele practicate se reduc corespunzator. Taxarea i regim de abonament a convorbirilor se face la minut, cu exceptia Cosmorom, care a introdus i premiera sistemul platii la secunda.
La alegerea companiei de telefonie mobila trebuie urmarite si ofertele promotionale, avantajoase pentru cei care se aboneaza itr-o anumita perioada. Concurenta dintre cei trei operatori importanti de pe piata romineasca ne poate decit benefica pentru consumatori, carora li se ofera servicii de calitate la preturi din ce i ce mai scazute.