”Duminică va avea loc o discuţie la nivelul Coaliţiei, de la ora 18,00, iar decizia se ia luni dimineaţă. Vom ajunge sigur la un numitor comun, numai să vedem că problema este legată de acel raport prezentat de ministrul Muncii, care înseamnă să iei o sumă de bani şi care trebuie să vedem de unde putem face rost de acea sumă’, a declarat pentru Agerpres ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
El a precizat că, la întâlnirea de joi dimineaţă a liderilor Coaliţiei, a fost prezent şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, care a prezentat datele referitoare la propunerea sa de reducere a concediului maternal.
Coaliţia trebuie să aleagă una dintre cele cinci variante de lucru
Liderii Coaliţiei de guvernământ au luat în discuţie, joi dimineaţa, la Palatul Victoria, înaintea şedinţei de Guvern, măsura prin care mamele ar putea să se întoarcă la serviciu după un an de concediu maternal.
UDMR nu a fost de acord cu măsura de reducere a concediului maternal, aşa cum a fost prezentată de ministrul Muncii, optând pentru menţinerea perioadei de doi ani şi plafonarea indemnizaţiei la 2.500 lei, în loc de 3.400 lei cât este în prezent. Nici reprezentanţii celorlalte minorităţi nu au fost de acord cu propunerea ministrului Ioan Botiş. Astfel, s-a ajuns în situaţia de a exista cinci variante de lucru, liderii Coaliţiei urmând să decidă pe care dintre ele şi-o vor asuma şi prezenta Guvernului spre adoptare.
Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.
Acesta a subliniat că MMFPS a considerat că, în al doilea an de concediu pentru creşterea copilului, începând cu luna a 13-a, o persoană poate beneficia de concediu fără plată şi primeşte alocaţia de creştere pentru copil de 200 de lei, dar se acordă în acelaşi timp şi indemnizaţia de 500 de lei pentru oricare dintre cele 12 pentru care se întorc la locul de muncă.
La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că va decide durata concediului maternal şi valoarea indemnizaţiei pentru mame abia după finalizarea dezbaterii publice şi după discuţiile din Coaliţie.
„Vom lua o decizie după ce se va finaliza dezbaterea publică şi după discuţia din Coaliţie, pe care evident o vom prezenta. Până atunci, evident, ascultăm toate opiniile care se impun pe acest subiect şi, după ce această perioadă va fi epuizată, vă vom anunţa decizia Guvernului. Repet, eu sunt ultimul care ia decizia, până atunci aştept concluziile celor abilitaţi”, a spus Emil Boc.