Ajutor de stat de peste 840 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Oltenia

Aprobarea ordonanței de urgență (OUG) a fost necesară după ce Comisia Europeană a autorizat, anterior, ajutorul de stat de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

În curând, Ministerul Energiei va acorda Societății CEO granturi reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 848,6 milioane euro, fiind o parte a ajutorului de restructurare sub formă de grant autorizat de 1.090 milioane euro pentru implementarea Planului de Restructurare, relatează Mediafax.

Sumele respective vor fi acordate până în 2025 pentru finanțarea cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră între 2021 și 2025. Ajutorul de stat, sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se va acorda anual de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat de Ministerul Energiei.

De asemenea, s-a aprobat participarea statului, prin Ministerul Energiei, la majorarea capitalului social al Societății Complexul Energetic Oltenia prin suma totală de 180 milioane de euro (echivalată în lei).

Reamintim că pe 24 iunie 2021, România a prezentat Comisiei Europene un plan de restructurare revizuit pentru 2021 și 2026, ce se bazează pe planul de decarbonizare pentru asigurarea unei tranziții sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon prin înlocuirea producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile.

Anterior, în ianuarie 2022, Complexul Energetic Oltenia a aplicat pentru o finanțare de 800 de milioane de euro pentru a construi două centrale electrice pe gaz natural. Astfel că țara noastră va beneficia curând de două centrale electrice noi.

Apar noi centrale electrice în România. Complexul Energetic Oltenia a primit aprobare

Miercuri, 26 ianuarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis că joi, 27 ianuarie, Complexul Energetic Oltenia a aplicat pentru o finanţare de 800 de milioane de euro care vor fi investiți în două centrale electrice pe gaz natural.

Inițiativa vine după ce compania românească a primit miercuri aprobarea de la Comisia Europeană pentru planul de eficientizare și ajutorul de stat de 2,66 miliarde de euro.

„Este vorba despre: construcţia unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 475 MW la Turceni şi construcţia unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 850 MW la Işalniţa. Total Capex – peste 800 milioane de euro! Aşa cum am spus 2022 va fi anul investiţiilor! Ne ţinem de cuvânt!

Aplicațiile au fost depuse după ce ieri Comisia Europeană a aprobat planul de eficientizare al Complexului Energetic Oltenia și ajutorul de stat de 2,66 miliarde euro pentru realizarea acestui plan. Fondul pentru modernizare, în baza prevederilor Regulamentului CE nr. 1001/2020, are o alocare estimată în prezent la peste 15 miliarde de euro (în funcție de cotația viitoare a certificatelor CO2) cu o perioadă de implementare până în decembrie 2030.”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Finanțare de peste 2 miliarde de euro pentru Complexul Energetic Oltenia SA

Miercuri, 26 ianuarie, Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis că CE a aprobat, în temeiul normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei).

Conform informațiilor transmise de Executivul comunitar, măsura va permite companiei românești să îşi finanţeze planul de restructurare şi să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung.

„Planul de restructurare prezentat de România şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilităţii pe termen lung a CE Oltenia fără a fi necesară continuarea acordării de ajutor de stat.

Sprijinul public este însoţit de garanţii pentru a asigura că denaturările concurenţei care s-ar putea produce sunt reduse la minimum şi că măsurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, în concordanţă cu Pactul verde european”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.