SHARE PE FACEBOOK
Ați observat probabil că pentru aceeași sumă de bani, dispui de mai multe minute pe cartelă decât dacă îți faci abonament. La fel, beneficiezi de mai multe minute și SMS-uri dacă ești client nou, decât dacă ești client vechi.

Să luăm câteva exemple, de la fiecare companie în parte, într-o comparație abonament/cartelă prepay:

"Cu abonamentul COSMOTE XS, pentru 6,20 euro pe lună primeşti, lunar, 50 de minute naţionale şi internaţionale, plus 500 de minute, 500 de SMS-uri , 10 MMS-uri şi 100 apeluri video în reţeaua COSMOTE, 500 de minute către destinaţii fixe Romtelecom, precum şi 10 MB trafic date,  totul inclus în abonament şi telefoane de ultimă generaţie la alegere", se arată pe site-ul companiei.

În schimb, pentru un credit de 5 euro (6,20 cu TVA )pe cartela prepay primești 4.000 minute/SMS-uri în Cosmote, 4.000 minute în Romtelecom fix, 50 MB trafic de date, 100 minute/SMS-uri naţionale.

Așadar, aceeași sumă de bani, dar cel care are cartela primește în plus: 50 de minute naționale, 3.500 de minute în Romtelecom, 40 MB de trafic de date și 3.000 de minute/ SMS în rețea.

La Vodafone, pentru un abonament nou de 6 euro pe lună primești 50 minute sau SMS naţionale, 500 minute sau SMS în reţea, 15 MB de trafic de date. Acesta este abonamentul cu cea mai mică sumă de bani de la compania britanică.

La o cartelă de 5 euro (cea mai mică valoare dintre toate ofertele), primești 4.500 de minute sau SMS în rețea, 115 minute naționale și 75 MB de trafic de date.

În final, Orange oferă pentru abonamentul Delfin de 5 euro: 30 minute naţionale şi internaţionale către fix, 300 minute în reţea și 300 SMS în reţea. Pentru opțiunea de 5 euro la o cartelă preplătită, Orange oferă 2.000 minute sau SMS în reţea și 100 minute naţionale şi internaţionale fix sau SMS naţionale.

Așadar, la cartelă, Orange dă 70 de minute naționale în plus și 1.500 de minute plus SMS în rețea.

DE CE ACEASTĂ DIFERENȚĂ?

O explicație privind aceste diferențe ține de achiziționarea telefoanelor la prețuri preferențiale. Astfel, în momentul în care închei un abonament, ai posibiliatatea să cumperi un telefon la un preț mai mic dar, subliniem, contractul trebuie încheiat pe o perioadă fixată de la bun început.

Astfel, prețul telefonului scade cu cât durata contractuală minimă aleasă este mai mare (24 de luni) și cu cât abonamentul ales este mai mare.

Să facem un calcul: un iPhone 5 de 16 GB se vinde la Cosmote cu cel mai mic abonament (28,52 de euro )și pe cea mai scurtă de timp (12 luni) la prețul de 2511 lei. Întrucât Cosmote nu vinde iPhone 5 la liber, ne-am uitat la acest aspect la alte companii. Astfel, emag.ro vinde iPhone 5 de 16 GB la liber la 3.300 de lei.

Așadar, reducerea de la Cosmote este de 800 de lei.

Luând în calcul un curs de 4,5 lei, cei 800 de lei înseamnă 177 de euro.

Abonamentul cuprinde: 200 de minute naționale, 1500 de minute în rețea, 1.000 de SMS în rețea, 1000 de minute în Romtelecom fix, 1 GB trafic de date și 200 de MMS.

Acest pachet poate fi găsit pe o cartelă Cosmote, aproximativ asemănător la un preț lunar de 10 euro.

Astfel, pentru un credit de 10 euro pe lună, primești: 1.000 minute în Cosmote, 1.000 de SMS-uri in Cosmote, 70 minute naţionale şi internaţionale, 70 SMS-uri naţionale, 1 GB trafic de date.

E drept că oferta pe cartelă este mai săracă, însă este cea mai apropiată de cea a abonamentului. Diferența este însă de 18 euro pe lună, bani care se duc la plata telefonului luat la preț "special". În cele 12 luni, se adună 216 euro, care, transformați în lei la cursul luat ca referință înseamnă 972 de lei.

Deşi site-urile celorlalte două companii nu ne-au permis să realizăm astfel de comparaţii, mecanismul de funcţionare este acelaşi, iar sumele diferă destul de puţin. Schematic, putem spune că prețul "special" nu este atât de special ci este, de fapt, o plată în rate a telefonului, al cărui preț este destul de piperat luat cu banii jos.

CONCLUZIA: Dacă nu doriți achiziționarea unui telefon mobil nou, cea mai convenabilă variantă este cartela prepay, conform comparației făcute mai sus pe diferite tipuri de abonamente și oferte la cartelă.
Altfel spus, dacă vă doriţi un telefon nou, ori că îl achiziţionaţi cu banii jos, ori că-l luaţi pe abonament, daţi aceeaşi sumă de bani (sau ieşiţi chiar în uşoară pierdere), doar că sunteţi obligat contractual să rămâneţi în reţeaua respectivă pe durata pe care aţi agreat-o la momentul încheierii contractului.