„Nepotrivirea imaginii asupra creditelor neperformante în tot sistemul” este unul dintre riscurile majore ale economiei chineze, arată Wu, iar asta înseamnă şi înmulţirea companiilor „zombie” susţinute exclusiv de sistemul bancar. Pentru o mai bună înţelegere, o companie „zombie”, aşa cum sugerează şi numele, este o companie care ar trebui să fie „moartă”, în faliment, însă ea „trăieşte” în continuare, reuşind să obţină noi împrumuturi bancare deşi este evident că nu poate să le plătească.
În China fenomenul este cu atât mai periculos cu cât întreţinerea „zombilor” este o decizie guvernamentală, scrie Business Insider. Pe măsură ce economia încetineşte, multe companii chineze abia reuşesc să reziste în piaţă. În momentul în care nu mai reuşesc să facă faţă plăţii împrumuturilor bancare acestea ar trebui logic să intre în faliment, iar băncile să înregistreze pierderile respective. Nu şi în China, unde guvernul cere băncilor să continue împrumuturile către „zombie” de dragul indicatorilor macroeconomici.
Potrivit lui Wu, pomparea de bani în companii fără „viabilitate comercială” este un risc enorm, iar exemplele de companii „zombie” există cu nemiluita. „Cifrele cu privire la creditele neperformante sunt surprinzător de mici având în vedere ştirile cu privire la diverse datorii neplătite: Zhongjiang Group, care tocmai a intrat în faliment, avea credite de 3 mld. dolari de la China Comercian Bank. Jade Cargo, o linie aeriană ce a intrat în lichidare în iunie avea şi ea 3 mld. Rongsheng, cel mai mare constructor privat de nave, are datorii de 18 mld. dolari iar băncile sunt cu sufletul la gură. Ca să nu mai vorbim de problematicul sector solar, unde principalii 10 jucători au datorii totale de 111 mld. dolari.
Aceste cazuri par să sugereze că potenţialele împrumuturi riscante sunt mult mai multe decât cele raportate”, se arată în analiza Bank of America.
Întreaga problematică a împrumuturilor neperformante sugerează ani de investiţii proaste. Acum acestea sunt o ameninţare serioasă asupra sistemului bancar ce până la urmă va trebuie să înregistreze pierderile şi probabil va avea nevoie de sprijin guvernamental. O ameninţare pe care guvernul chinez nu este încă pregătit să o confrunte. Pe măsură ce costurile cu forţa de muncă sunt în creştere, multe companii chineze îşi pierd competitivitatea pe piaţa globală şi au mari probleme. Însă China nu a găsit încă un alt model economic pentru a-l înlocui pe cel vechi şi, pentru a nu distruge stabilitatea socială, bagă bani în şi mai multe companii „zombie”.
Fenomenul nu este nou, iar consecinţele sunt dovedite. La sfârşitul anilor 80 acelaşi lucru s-a întâmplat în Japonia. Iar după ce economia s-a „zombificat” au urmat două decenii de valuri de credite neperformante cu efectele dezastruoase asupra economiei care se vând şi astăzi în Japonia.
Companiile “zombie” vor devora economia Chinei

22 august 2012, 10:35
Ultima modificare în 22 august 2012, 13:35
Deşi cifrele oficiale sugerează că rata creditelor neperformante din sistemul bancar chinez a rămas neschimbată în al doilea trimestru al anului – la un nivel confortabil de doar 0,9% - economia chineză se află în faţa unei noi ameninţări. Potrivit analistului Winnie Wu de la Bank of America este vorba despre proliferarea companiilor zombie care să se hrănesc din economia ţării.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook