Principalii importatori europeni de gaze naturale ruseşti au cumpărat în acest an de la grupul Gazprom cu circa 7% mai puţine gaze naturale decât prevăd contractele pe termen lung, ceea ce ar putea înrăutăţi relaţiile cu autorităţile de la Moscova, potrivit „Wall Street Journal”.

Principalii clienţi europeni ai Gazprom, afectaţi de cererea slabă şi de rezervele ridicate de combustibili ieftini, au importat o cantitate de gaze naturale cu 10 milioane de metri cubi mai mică decât prevăd contractele pe termen lung, a declarat o sursă apropiată grupului rus. În aceste condiţii, Gazprom va insista ca importatorii să plătească gazele naturale nelivrate, evaluate la aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Criza financiară şi recesiunea au influenţa negativ cererea pentru gaze naturale în Europa. În acelaşi timp, stocurile au urcat, susţinute de exploatarea unor noi zăcăminte din America de Nord şi de noi proiecte de lichefiere a gazelor. Excesul de combustibil a determinat scăderea cu peste 50% a preţului gazelor pe bursele importante, precum cele din Marea Britanie sau Belgia, comparativ cu anul trecut.

Companiile europene care cumpără gaze naturale de la producători precum Gazprom, Sonatrach, din Algeria, sau StatoilHydro, din Norvegia, nu au beneficiat de reducerea cotaţiilor deoarece contractele de aprovizionare pe termen lung sunt legate de preţul petrolului, care se menţine ridicat.

Îndatorare fără precedent faţă de Gazprom

Clienţiii Gazprom, printre care E.On Ruhrgas (Germania), GDF Suez (Franţa) şi Eni (Italia), au răspuns diferenţei de preţ prin reducerea importurilor de gaze ruseşti şi reorintarea către bursele de mărfuri. Contractele pe termen lung încheiate cu Gazprom obligă, însă, companiile să primescă o cantitate minimă anuală şi să plătească diferenţa în cazul în care importă mai puţin.

Contractele oferite de Gazprom sunt vestigii ale istoriei vechi a industriei gazelor naturale, când bursele de mărfuri nu existau, iar producătorii aveau nevoie de angajamente pe termen lung cu preţuri stabile, notează „Wall Street Journal”.

Analiştii consideră că nivelul îndatorării companiilor europene faţă de Gazprom nu are precedent.

SURSA: Mediafax