Compania austriacă Schweighofer Holzindustrie afirmă că s-ar putea retrage din România din cauza noului Cod Silvic,transmite APA.

Un purtător de cuvânt al Schweighofer Holzindustrie a declarat vineri că 'impactul noii legi nu poate fi estimat' dar că este posibil ca unele locaţii să fie închise.

Holzindustrie Schweighofer are în prezent 2.670 de angajaţi în România, iar până la finele anului ar putea ajunge la peste 3.000. Compania cu sediul la Viena i-a scris în toamna anului 2014 prim-ministrului român Victor Ponta, ameninţând că va recurge la concedieri în masă.

Purtătorul de cuvânt al lui Schweighofer a subliniat vineri că în ultima perioadă au fost făcute publice o serie de detalii din noul Cod Silvic. Legea include un articol potrivit căruia o societate poate prelucra doar 30% dintr-un tip de lemn.

În data de 10 mai, directorul companiei Gerald Schweighofer a trimis o scrisoare deschisă CSAT-ului în care avertizează că 'o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajaţi'. În scrisoarea către premierul Ponta, grupul austriac avertiza că ar putea concedia toţi angajaţii.

Schweighofer este în România din 2002. Recent, organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicităţii un film în care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie. În schimb, compania austriacă respinge acuzaţiile.

Corpul de control al primului ministru a anunţat, în data de 10 mai, că a constatat în cursul verificărilor făcute o serie de nereguli la Direcţia Silvică Maramureş în care este implicată şi firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL. Potrivit documentului referitor la exploatarea fondului forestier administrat de stat, timp de patru ani societatea austriacă a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masă lemnoasă pe picior, faţă de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia să-l exploateze conform contractului de vânzare-cumpărare, ceea ce a avut drept consecinţă diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totală de 2.152.590 lei.

Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu două zile, că mai mulţi politicieni liberali au avut întâlniri în 'calitate oficială şi privată' cu reprezentanţii firmei austriece de prelucrare a lemnului Schweighofer şi că au dezinformat Administraţia Prezidenţială pe tema Codului Silvic.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a luat act de declaraţiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influenţe la nivelul Administraţiei Prezidenţiale pe Codul Silvic şi a calificat aceste afirmaţii drept surprinzătoare şi false. Şeful statului a anunţat că a cerut joi dimineaţă directorului SRI, Eduard Hellvig, să cerceteze cu maximă seriozitate afirmaţiile prim-ministrului şi a precizat că, dacă acestea nu se confirmă, premierul va răspunde pentru acuzaţiile aduse.
AGERPRES