Compania braziliana de minerit Vale a efectuat o comanda in valoare de 1,6 miliarde dolari pentru 12 nave ce vor transportatra minereu de fier. Acestea vor fi construite in China, de catre Rongsheng si vor fi cele mai mari de acest fel in lume.

„Navele vor fi folosite la creerea unei rute dedicate expedierii minereului de fier din Brazilia in Asia”, se arata intr-un comunicat al companiei Vale do Rio Doce SA. Capacitatea navelor (construite de compania Rongsheng Shipbuilding and Heavy Industries) va fi de 400.000 tone fiecare, iar comanda efectuata de Vale (a doua companie miniera din lume) vine in completarea unui program de investitii in valoare de 59 miliarde de dolari, care va dura pana in anul 2013.

Primul vapor va fi livrat in anul 2011, iar comanda ar trebui sa fie onorata pana la finalul anului 2012, fapt ce-i va permite companiei Vale sa-si reduca costurile cu transportul maritim de lunga distanta a minereului de fier pe pietele internationale ale otelului. Odata cu finalizarea acestor 12 nave, adunate la flota aflata deja in folosinta Vale, compania va avea o capacitate de transport de 30,2 milioane de tone metrice de minereu de fier anual intre Brazilia si Asia. Majoritatea acestor exporturi catre pietele asiatice au ca destinatie China.

Sursa: CNN