Prețul gazelor naturale pentru luna octombrie este de 233 de leva /MWh. Prețul propus este de aproximativ două ori mai mic decât prețul la hub-urile europene de gaz pentru livrare în noiembrie, care din 11 octombrie este în jur de 160 de euro.

Compania Bulgargaz a anunțat o nouă reducere cu 29% a prețurilor la gaze în noiembrie

Această diferență semnificativă se datorează prețurilor extrem de competitive, obținute în cadrul procedurii de licitaţie desfăşurată de Bulgargaz pentru livrare de gaze naturale în noiembrie, precum și posibilității livrării cantităților integrale azere la prețul de contract prin noul racord de gaze cu Grecia, Komotini – Stara Zagora, care a intrat în funcțiune la 1 octombrie, indică Bulgargaz.

Cu o zi în urmă a devenit clar că DEPA și Mytilineos au câștigat licitația pentru furnizarea de gaz lichefiat în Bulgaria în noiembrie. Acestea au fost selectate dintre cele opt oferte depuse. Care va fi prețul final în octombrie va deveni clar la 1 noiembrie, când compania va depune cereri corectate în comparație cu datele de la bursele europene pentru luna precedentă, deoarece prețurile la gazul lichefiat sunt legate de bursa olandeză TTF și de o reducere dată de comercianţi.

Prognoza inițială a companiei, anunțată în urmă cu o lună, a fost pentru o creștere inversă a prețurilor la gaze în noiembrie. Acum, însă, se dovedește că va exista o nouă reducere de preț, iar prețul va fi cu mult sub prețul de 200-250 de leva/MWh anunțat de companie ca preț relativ accesibil.

Se aștepta ca prețul propus să fie de aproximativ 180 de leva/MWh

Cu câteva ore înainte de asta, președintele Comisiei pentru Reglementare în Energie și Apă (KEVR), Ivan Ivanov, a comentat în fața jurnaliștilor că se aștepta ca prețul propus să fie de aproximativ 180 de leva/MWh, dar reducerea cerută de furnizor ar depăși previziunile sale, scrie Mediapool.

„Datorită mișcării continue în scădere a prețurilor pe bursa olandeză TTF, mă aștept ca prețul declarat să fie în jur de 180 de leva”, a spus Ivanov. „Motivul scăderii este că depozitele europene de gaze sunt pline în proporție de 91%. Mâine, Bulgaria va ajunge la o umplere de 80%, care este obiectivul UE, și va continua să pompeze și poate ajunge chiar la 90%, până la sfârșitul lunii noiembrie. Din acest motiv, indiferent de situația complicată din Ucraina, cred că posibilitățile lui Vladimir Putin de a folosi gazul natural ca armă în această situație au fost epuizate”, a menționat șeful KEVR.

„Pe lângă faptul că Europa este pregătită pentru sezonul rece, odată cu aceasta voi remarca că Germania literalmente într-o lună va lansa două terminale de regazeificare GNL pe coasta sa de nord. În același timp, gazoductul Norvegia-Danemarca-Polonia și interconectorul nostru sunt deja funcționale, iar Europa se eliberează de gazul rusesc”, a adăugat el.

Ivanov a subliniat că „vedem că prin proceduri transparente și tratament egal al participanților la licitațiile de aprovizionare se primesc oferte la reduceri foarte atractive față de prețul TTF, nu pot spune exact care sunt, dar sunt foarte avantajoase”.

„Și fără cele șase petroliere (asigurate de guvernul anterior și refuzate de actualul guvern interimar – n.red.), și fără gazul rusesc, Bulgaria, prin diversificarea livrărilor, se descurcă. Cred că și în decembrie prețul va rămâne sustenabil mai scăzut la nivelurile de până acum. Mă aștept ca acest lucru să continue și anul viitor”, a comentat el.

Ca bază pentru această prognoză a sa, el a mai indicat și eliberarea capacității pe legătura bulgaro-greacă Kulata Sidirokastro, după ce cantitățile azere au fost redirecționate de la 1 octombrie către noua legătură dintre cele două țări – Komotini-Stara Zagora. Potrivit spuselor sale, aceasta este o oportunitate suplimentară ca linie de aprovizionare fizică cu gaze în Bulgaria. „Sunt optimist că Bulgaria se va descurca. Și cu această scădere a gazelor naturale, dacă va continua, nu va exista nicio modificare a prețului energiei termice”, a mai spus Ivan Ivanov.