Autorităţile de la Tallinn au decis în acelaşi timp să creeze o nouă companie naţională ce va asigura principalele legături ale Estonian Air. ”Estonian Air va înceta să opereze din 8 noiembrie”, a declarat compania pe site-ul său. Pasagerii ce dispun de bilete de avion ale companiei în faliment vor putea beneficia de zborurile altor companii sau cere rambursarea banilor în decembrie.

”Estonian Air a primit în mod repetat ajutoare de stat în ultimii cinci ani”, a indicat comisarul european pentru concurenţă Margrethe Vestager într-o declaraţie, explicând motivele pentru care Comisia a decis rambursarea ajutoarelor publice. ”Nu ar fi o bună utilizare a banilor contribuabililor pentru a menţine Estonian Air pe piaţă în mod artificial', în timp ce compania nu dispune de 'un plan de restructurare credibil capabil să garanteze viabilitatea sa fără sprijinul continuu al statului”, a adăugat ea.

Statul eston a recapitalizat Estonian Air, companie în mod constant deficitară din 2006, de mai multe ori din 2010 şi i-a acordat de asemenea un împrumut de salvare de 37 milioane de euro, potrivit Comisiei Europene, care este jandarmul concurenţei în Europa, notează France Presse. Guvernul eston a anunţat sâmbătă înfiinţarea unei noi companii controlate de stat, Nordic Aviation Group (NAG), care va relua, începând de duminică, cel puţin opt destinaţii cheie ale Estonian Air.

Preşedintele NAG Peeter Tohver a indicat într-o declaraţie că noua companie nu va fi 'un succesor legal' al Estonian Air. ”Regulile Uniunii Europene sunt foarte dure, de aceea vom începe cu o foaie albă şi o nouă echipă”, a spus el. NAG nu deţine nici propria flotă de avioane şi nici personal, iar zborurile sale vor fi efectuate în contract cu alte companii aeriene. Estonian Air a fost formată la scurt timp după ce Estonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991. (Sursa: Agerpres)