Fermierii din Dobrogea sunt forțați să își vândă utilajele și terenurile după seceta recentă și recoltele dezastruoase de care au avut parte, conform stirileprotv.ro

Comisia Europeană avertizează

În acest context, Comisia Europeană a avertizat că în 2020 România va înregistra o scădere de 40% a producției de vegetale, cea mai mare din toată Europa. Unii agricultori au protestat miercuri în fața Guvernului deoarece nu mai au unde să își vândă recoltele.

Trebuie menționat că în judeţul Constanța, din cele aproximativ 530.000 de hectare de teren agricol şi păşune, mai bine de 75% au fost distruse de secetă. Fermierii susţin că producţiile foarte mici, ratele la bănci şi costurile de salarii i-au doborât.

Ce spun fermierii

Mircea Chipăilă este membru al Asociației agricultorilor din Constanța și administrează 500 de hectare în zona localităţii Poarta Albă. Acesta a fost nevoit să vândă 10 hectare pentru a obţine bani de salarii.

„Trebuie să găsim pârghii, soluţii, să menţinem angajaţii vechi, specializaţi”, a spus acesta. Când a fost întrebat dacă este nevoit să vândă din teren, răspunsul nu a fost unul încurajator.

„Da, din păcate, în economia de piaţă aşa stau lucrurile. Noi trebuie să găsim, cu spatele la zid, soluţii. Da, aşa stau lucrurile din păcate”, a explicat el.

Ministrul Agriculturii vine cu vești importante

Ministrul Agriculturii și Dezvăltării Rurale, Adrian Oros, a explicat că sumele de la rectificarea bugetară din noiembrie sunt pentru a acoperi lucrările făcute în plus pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, dar şi pentru despăgubirea fermierilor care au înfiinţat culturi în primăvară şi au avut pierderi din cauza secetei.

„Sumele solicitate la rectificarea din 14 noiembrie sunt pentru a acoperi toate lucrările pe care le-am făcut anul acesta în plus, nu erau planificate şi nu erau bugetate, dar au fost necesare pentru că deserveau suprafeţe foarte mari.

Am pornit o staţie (de pompare -n. r.), care stătea din 1992 şi deservea 50.000 de hectare şi ni s-a părut normal să facem acest lucru. Apoi programul ‘Apa gratis’. Au fost zone unde s-au făcut şase udări, iar în anii trecuţi s-au făcut două sau maxim trei udări.

Au crescut costurile, nu ne putem plânge, dar trebuie să facem rost de bani, iar cei care au făcut lucrările, dacă le-au făcut bine, trebuie să îşi primească banii”, a precizat Oros, întrebat ce sume va solicita la rectificarea bugetară din această lună.