Banca Mondiala si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au fost instiintate, la data de 8 octombrie 2002, de catre Bank of America in legatura cu eliminarea „injusta” din procesul de selectie a consultantului. Reprezentantii bancii americane atrageau atentia ca au fost descalificati de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) din motive de procedura, fiind acceptata, in schimb, oferta consultantului cu cel mai mare pret, respectiv Credit Suisse First Boston si ING Barings.
In momentul deschiderii ofertelor depuse de cei sase consultanti interesati de consultanta pentru Petrom, oferta financiara a consortiului Bank of America/Alpha Finance a fost respinsa si descalificata pe motiv ca onorariul de succes (success fee) fusese exprimat in valoare nominala si nu ca procent din valoarea estimata a tranzactiei, asa cum se specifica in legea privatizarii.
Bank of America solicitase un comision fix, in valoare de 6,599 milioane de dolari, si un comision de succes de un dolar, ceea ce ar fi dus costurile totale pentru consultanta la 6,6 milioane dolari. Comisia de stabilire a consultantului a ales oferta depusa de consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings. Cele doua banci au cerut un comision fix de 1,3 milioane de dolari si un comision de succes reprezentand 1,20% din valoarea tranzactiei. La o capitalizare bursiera de 1,3 miliarde de dolari, atat cat era la inceputul anului, comisionul de succes ar fi de 13,8 milioane de dolari. Oficialii ING Barings nu au dorit sa comenteze.
Intr-o nota adresata premierului Adrian Nastase, secretarul de stat Eugen Dijmarescu, seful departamentului de politici economice al guvernului, spune ca „problema reala pentru raspunderea Guvernului nu este cea a procedurii, ci adjudecarea unui consultant la un pret mai mare decat al tuturor celorlalti”.
In 17 octombrie 2002, OPSPI solicita unei importante case de avocati o propunere de raspuns cu privire la scrisoarea trimisa de Bank of America. Ambasadorul SUA la Bucuresti a primit raspunsul in 21 octombrie 2002, fiind informat ca oferta financiara a Bank of America a fost respinsa pe motiv ca „valoarea onorariului de succes este de un dolar american si nu a fost exprimata ca procent din valoarea tranzactiei”.
In nota intocmita de o casa de avocatura se arata ca, in general, onorariul de succes solicitat de un consultant este o rasplata dependenta de indeplinirea obiectivului (in acest caz, privatizarea Petrom) si, in acelasi timp, un stimulent pentru indeplinirea acestuia. Ceea ce a facut Bank of America a fost ca a lasat sa se inteleaga faptul ca nu sunt interesati de un comision de succes, motiv pentru care in loc sa ceara procent din tranzactie a solicitat o suma simbolica – un dolar. Eugen Dijmarescu crede ca prin angajarea unor avocati, Ministerul Industriei a incercat sa justifice descalificarea Bank of America pe temei procedural.
Intr-un raspuns transmis premierului Adrian Nastase, ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, ii spune acestuia ca nota lui Dijmarescu „contine insinuari inacceptabile izvorate dintr-o abordare simplificatoare si partizana a unei decizii juste sub aspect juridic si elaborate la finele unui proces echitabil si transparent”. Chiar daca spun ca eliminarea Bank of America a fost justa din punct de vedere legal, avocatii au totusi rezerve referitor la formula de calcul prezentata in cererea de oferta a OPSPI. De exemplu, orice ofertant care ar fi propus onorariul de succes de 0,01% si unul fix de 100 milioane de dolari ar fi fost declarat castigator. Asa cum este conceputa actuala formula de calcul utilizata de OPSPI, ea este susceptibila in orice situatie sa conduca la rezultate complet inacceptabile. Criteriile actuale de selectie a consultantilor utilizate de OPSPI lasa loc unor interpretari. Contactat din timp de Capital, ministrul industriei, Dan Ioan Popescu a refuzat o discutie pe aceasta tema.

Ofertele financiare ale bancilor de investitii

OFERTANT            PUNCTAJ    COMISION    COMISION
                FIX(USD)    DE SUCCES (%)
Bank of America            75        6.599.999    1 dolar
Alpha Finance    
ABN Amro            76        1.250.000    0,38%
CAIB                73        1.605.000    0,35%
CSFB/ ING Barings        97        1.300.000    1,20%
HSBC/                80        2.550.000    0,35%
PriceWaterhouseCoopers    
JP Morgan            90        1.950.000    0,90%

Surse din cadrul consortiului Bank of America/Alpha Finance spun ca nu au adaugat un comision de succes „pentru ca noi am crezut ca Petrom nu poate fi vandut”. Credit Suisse si ING au introdus un comision de succes de 1,20%. Asa s-ar explica faptul ca incasarile certe din contractul de consultanta sunt de doar 1,3 milioane de dolari. Capitalizarea bursiera la inceputul anului 2003 era de 1,3 miliarde de dolari si, in consecinta, comisionul de succes pe care ar urma sa-l incaseze consortiul format din cele doua banci este de 13,8 milioane de dolari.