De modul i care se deschid usile pentru afacerile pe care compania Wintershall vrea sa le dezvolte i Rominia depinde contractul pentru importul de gaze de la Gazprom. Asta pentru ca firma cu pricina are actionariat mixt ruso-german. Atit secretarul de stat Iulian Iancu din Ministerul Industriei, cit si directorul Transgaz, Gabriel Coconea (fost presedinte al SN Romgaz), au preferat, ica din vara anului trecut, sa poarte negocieri cu intermediari. Practic, din iulie 2000, cei doi stiau ca importurile de gaze se vor derula numai i functie de modul i care Wintershall va ocupa o pozitie importanta pe piata romineasca.
Asa se explica faptul ca fostul ministru Radu Berceanu a acuzat pretul mare – aproximativ 120 de dolari pentru 1.000 de metri cubi -solicitat de Gazprom pentru a exporta i Rominia, i timp ce gazul rusesc ajunge la granita Bulgariei la un pret de 32 de dolari 1.000 de metri cubi.
Lucrurile s-au limpezit abia la iceputul lunii decembrie, cind actualul secretar de stat Iulian Iancu a aprobat autorizatii pentru anumite lucrari i domeniul gazelor naturale si a asigurat astfel, conform negocierilor purtate la Nisa cu reprezentantii firmei Wintershall, demararea unor afaceri i Rominia pentru aceasta firma. Astfel se explica deschiderea de care beneficiaza Wintershall, firma agreata de cabinetul Nastase pentru proiectele de exploatare si depozitare de gaze naturale. si tot i acest fel poate fi explicata ascensiunea spectaculoasa a lui Iulian Iancu, de la un post de director de filiala la functia de secretar de stat, dupa ce a scapat de povara a doua dosare penale i care era acuzat de fals intelectual, uz de fals si luare de mita.
Strategia pusa la cale de Iulian Iancu si Gabriel Coconea, prin care Rominia este pusa i situatia de a importa gaze naturale prin intermediari, nu este ceva nou. Pasii acestei strategii erau cunoscuti de fostul ministru Berceanu, care a refuzat un astfel de contract. Practic, Gazprom accepta sa furnizeze gaze naturale Rominiei prin intermediul companiei Wintershall, la care este actionar.
Contractul de import urma sa fie semnat isa itre statul romin si firma Virom SA, la care Wintershall si Transgaz sunt actionari. Tranzactiile financiare pentru plata importurilor urmau sa fie facute prin banca Romexterra, o banca la care sunt actionare tot societatile din domeniul gazelor naturale. Astfel, comisioanele si adaosurile comerciale sunt ascunse de ochii indiscreti care sa afle de ce i Rominia gazele naturale sunt mult mai scumpe decit i Bulgaria. Iar pretul depinde de modul i care statul itelege sa sustina dezvoltarea afacerilor companiei Wintershall i Rominia.