Potrivit informațiilor transmise de Comisia Europeană, noile norme oferă un randament clar al investiţiilor datorită beneficiilor pentru sănătate, fie că este vorba despre poluarea aerului sau a apei.

„Curăţenia aerului şi a apei este esenţială pentru sănătatea oamenilor şi a ecosistemelor. Doar poluarea atmosferică, fără a lua în considerare şi alte forme de poluare, este responsabilă pentru aproape 300.000 de morţi premature în fiecare an în rândul europenilor.

Noile norme propuse vor reduce cu peste 75 % în zece ani numărul deceselor cauzate de faptul că nivelurile principalului poluant, pulberile fine în suspensie (PM2,5) sunt superioare celor indicate în orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Că este vorba de poluarea aerului sau a apei, noile norme oferă un randament clar al investiţiilor datorită beneficiilor pentru sănătate, în ceea ce priveşte economiile de energie, pentru producţia de alimente, pentru industrie şi pentru biodiversitate care decurg din acestea.

Integrând învăţămintele desprinse din normele actuale, Comisia propune atât reducerea nivelurilor permise de poluanţi, cât şi îmbunătăţirea punerii în aplicare, astfel încât obiectivele de reducere a poluării să fie atinse mai des în practică. Propunerile de astăzi reprezintă un progres notabil în direcţia atingerii obiectivului ambiţios al Pactului verde european de a reduce la zero poluarea, şi anume de a avea un mediu fără substanţe poluante nocive până în 2050”, a transmis Comisia Europeană.

Frans Timmermans spune că sănătatea noastră depinde de sănătatea mediului înconjurător

De asemenea, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european a susținut că un mediu nesănătos are consecinţe directe costisitoare asupra sănătăţii noastre.

„Sănătatea noastră depinde de sănătatea mediului înconjurător. Un mediu nesănătos are consecinţe directe costisitoare asupra sănătăţii noastre. În fiecare an, sute de mii de europeni mor prematur şi un număr şi mai mare suferă de boli pulmonare sau de forme de cancer cauzate de poluare. Cu cât aşteptăm mai mult să reducem poluarea, cu atât costurile pentru societate vor fi mai mari.

Dorim ca până în 2050 să nu mai avem poluanţi nocivi în mediul înconjurător. Aceasta înseamnă că trebuie să ne intensificăm eforturile încă de astăzi. Propunerile noastre de a reduce şi mai mult poluarea apei şi a aerului reprezintă un element esenţial al soluţiei la această problem”, a spus Frans Timmermans.

La rândul său, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, a subliniat că viitorul societății depinde de calitatea aerului pe care îl respirăm şi a apei pe care o utilizăm.

„Calitatea aerului pe care îl respirăm şi a apei pe care o utilizăm este fundamentală pentru vieţile noastre şi pentru viitorul societăţilor noastre. Aerul şi apa poluate sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, pentru economie şi pentru mediul înconjurător, afectându-i cel mai mult pe cei mai vulnerabili dintre noi. Prin urmare, este de datoria noastră să avem grijă să curăţăm aerul şi apa pentru generaţiile prezente şi viitoare.

Costurile lipsei de acţiune sunt mult mai mari decât costurile prevenirii. De aceea Comisia ia acum măsuri pentru a asigura o acţiune coordonată la nivelul UE şi a combate într-un mod mai eficace poluarea la sursă, atât la nivel local, cât şi transfrontalier”, a completat Virginijus Sinkevičius.