Până în prezent a fost avansată suma de 9 miliarde de euro suplimentari faţă de bugetul pe 2012, care însă nu a fost confirmată oficial. În orice caz, va fi vorba despre o creştere "substanţială", conform aceloraşi surse.

Proiectul ar urma să fie discutat miercurea viitoarea în Colegiul comisarilor europeni, în condiţiile în care ţări ca Franţa şi Marea Britanie se opun oricărei creşteri a contribuţiilor lor naţionale la bugetul comunitar.

În urmă cu câteva luni, Consiliul UE a decis limitarea la 129 miliarde de euro a cheltuielilor în bugetul UE pentru 2012, cu 4 miliarde mai puţin decât propuseseră Comisia Europeană şi Parlamentul European, pentru a pune bugetul comunitar în concordanţă cu rigoarea bugetară impusă de criza financiară.

”Este vorba despre un buget de austeritate”, a avertizat, la acea vreme, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, care a avertizat asupra riscului UE de a ”nu putea plăti toate facturile”.

În luna martie, el a anunţat Parlamentul European că există dificultăţi în găsirea unei sume de aproape 11 miliarde de euro necesare rambursării statelor membre a facturilor prezentate la finalul anului trecut şi a precizat că lucrează la un proiect de rectificare necesar pentru cel puţin jumătate din suma menţionată.

Între timp, a crescut ritmul prezentării facturilor de către statelor membre, întrucât 2013 este ultimul din cadrul financiar multianual (2007-2013).

”Bugetul european nu are nici măcar un euro deficit, dar este pe marginea falimentului. Ne confruntăm cu o problemă politică. Franţa, Germania, Olanda, Finlanda şi Austria, care sunt contributoare nete, refuză orice creştere a contribuţiilor naţionale la bugetul UE, întrucât sunt principalele susţinătoare ale fondurilor de salvare pentru zona euro şi nu doresc să plătească de două ori”, a accentuat în luna martie eurodeputatul francez Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei de bugete a Parlamentului European.

El a adăugat că pe termen mediu şi lung, bugetul UE va trebuie să se doteze cu propriile sale resurse.

Comisia Europeană a propus o taxă pe tranzacţiile financiare care să alimenteze o parte a bugetului UE începând din 2014, dar acest proiect este blocat în prezent de mai multe state membre, adaugă AFP.